.

La Unitat d’Emergència Social (UES) de Creu Roja Tarragona, que ofereix atenció a les persones sense llar, ha duplicat el nombre de persones ateses, passant de 99 a 279 entre els anys 2012 i 2014. La institució humanitària ha reforçat les seves intervencions amb aquest col·lectiu, a causa de l’augment de les persones sense llar que s’han produït des de l’inici de la crisi. Les Unitats d’Emergència Social (UES) estan formades per un equip que integra diferents disciplines com el treball social, l’assistència sanitària o la psicologia, entre d’altres.

Una part molt important d’aquests equips la componen persones voluntàries, una trentena a la demarcació de Tarragona, una cinquantena a Catalunya i prop de 2.000 arreu de l’Estat. Cafè, menjar, abric, materials de condícia i higiene, atenció sanitària i escolta, molta escolta: aquestes són pautes que segueixen els integrants de les Unitats d’Emergència Social en la seva tasca de suport a les persones que viuen al carrer. A Tarragona la UES surt un cop per setmana, generalment cada diumenge al vespre.

A la demarcació, Creu Roja compta amb una UES a la ciutat de Tarragona, que també s’integra en el dispositiu de l’Operació Iglú que s’activa quan hi ha onades de fred. A Catalunya, la Creu Roja compta amb UES a les ciutats de Lleida i Girona, mentre que a Barcelona la Creu Roja participa en el dispositiu municipal que s’activa quan hi ha onades de fred. A més, en molts d’altres punts del territori català, la Creu Roja activa equips d’emergència amb la mateixa finalitat quan baixen les temperatures.

Al conjunt de Catalunya, s’han duplicat en dos anys, de 2012 a 2014, el nombre d’intervencions, passant de 153 a 302. Paral·lelament també ha crescut el nombre total de persones ateses, 2.322 durant el 2014 enfront de les 214 de l’any 2012. Però aquest increment es deu majoritàriament al propi augment d’actuacions de l’entitat i no és atribuïble directament a un augment de persones sense llar.

En el cas de Tarragona, l’increment també es deu al fet que la Creu Roja va posar en marxa l’any passat el Centre d’Atenció Diürna Tomàs Grau. Així, entre les persones ateses el 2014, no només estan les ateses al carrer, sinó també les d’aquest centre, on s’ofereix a les persones sense llar la possibilitat de dutxar-se, de rentar-se i assecar-se la roba, o de tenir un espai de socialització i reinserció.