.

L’any 2016, els germans Romero Lladó van cedir desinteressadament a l’ajuntament un recull de 45 peces sobre l’ofici de boter. Foto: Ajuntament.

En el darrer Ple municipal del Creixell, celebrat aquest passat dijous a la Casa de la Vila, la Corporació ha aprovat proposar els germans Josep i Carlos Romero de Cal Telesforo de Creixell a la vuitena convocatòria de la concessió de distincions de mèrit als serveis distingits del Consell Comarcal del Tarragonès 2022.

Un any més el Consell Comarcal ha obert convocatòria per a la concessió de distincions de mèrits de serveis distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt i l’Ajuntament de Creixell hi proposarà els germans Josep i Carlos Romero de Cal Telesforo.

Des de l’Ajuntament s’ha acordat proposar aquestes persones, ja que reunien tots els requeriments de la distinció.

La importància de l’ofici de boter a Creixell

Els creixellencs germans Romero, descendents directes del Telesforo Bardina, han volgut que quedi com a llegat per a tot el poble de Creixell una col-lecció d’eines de boter, ofici que ells mateixos han exercit durant molts anys. També han volgut deixar petjada de la importància que va tenir al llarg de molts anys l’industria de boters a Creixell, sobretot a finals del segle XIX i principis del segle XX.

En Josep Romero Lladó (1935) i el seu germà Carlos Romero Lladó (1936) descendents de Cal Telesforo, com s’anomenava a Creixell la seva casa familiar, van gaudir des de ben petits de les seves arrels creixellenques i han participat des de molt joves a la vida social del nostre municipi, malgrat que per motius laborals, durant molts anys han viscut a Barcelona. Ells de jovenets ja treballaven a la Toneleria Bardina de Barcelona. Tot i així, sempre que podien venien a Creixell una gran part del seu temps i s’estaven a la seva casa familiar de Cal Telesforo, al carrer Nou del nucli històric de Creixell.

Actualment i de forma permanent, es pot veure a la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell una mostra molt interessant i inèdita sobre les eines de boters de Cal Telesforo-Bardina de Creixell, instal·lada el setembre de l’any 2016 quan els germans Romero Lladó ho van cedir desinteressadament a l’ajuntament.

Es tracta d’una mostra de 45 peces, preparada molt acuradament pels  germans creixellencs Josep i Carlos Romero sobre l’ofici de boter, ja que ells i la seva família hi van treballar durant molts anys. És també un repàs a l’historia de la Toneleria Bardina de Barcelona.Cal destacar que aquesta mostra d’eines de boter, té una importància i un caràcter excepcional.

S’ha de posar en valor que la mostra d’eines de boter dels germans Romero i que tenim a Creixell per tal que tothom en pugui gaudir, és del tot complerta i gairebé única a tota Catalunya, atesa la circumstància que hi ha totes les eines i estris de boter que calen per a fer una bota o tina, no en falta cap.  

Els vells oficis van desapareixent en la mesura que va minvant la demanda dels productes als que destinaven el seu esforç. Durant molts segles, els únics envasos que s’han utilitzat per el transports d’alcohols eren de fusta. I no només per al vi, fins i tot s’utilitzaven també per a productes relacionats amb la indústria química.  Però van anar apareixen nous materials com l’acer inoxidable primer i després totes les varietats del plàstic Els germans Josep i Carlos Romero són grans coneixedors de l’art de la toneleria. Són descendents directes de Telesforo Bardina, creador que fou al segle XX de la industria més important de botes i tines de Catalunya.

Telesforo Bardina i Pagés va néixer a Creixell el 5 de gener de l’any 1888. Era boter i tinaire. Primer, el Telesforo va fer de boter a Creixell, a on es feien les botes que s’enviaven directament a Cuba. Després va marxar cap a Barcelona, on va crear una indústria molt important, la Toneleria Bardina.

Els creixellencs germans Romero, descendents directes del Telesforo Bardina, han volgut que quedi com a llegat per a tot el poble de Creixell tota aquesta  exposició d’eines de boter. També han volgut deixar petjada de la importància que va tenir al llarg de molts anys l’industria de boters a Creixell, sobretot a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Redacció