.

El banc que s'ha pintat a Creixell. Foto: Cedida

El banc que s’ha pintat a Creixell. Foto: Cedida

Creixell ha viscut un cap de setmana ple d’actes amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el 25N, organitzats per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament amb la col·laboració del col·lectiu feminista Papallones Liles i del Col·lectiu Dones de Creixell. Entre els actes programats, destaca la pintada popular d’un banc en homenatge a totes les víctimes de la violència vicària.

Els actes van arrencar divendres passat, 25 de novembre, amb la lectura del Manifest institucional del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

L’endemà dissabte 26 de novembre, al matí, el col·lectiu Papallones Liles va convocar una acció per restaurar murals feministes fets contra la violència masclista al llarg de la Rambla de les Moreres, que havien patit actes vandàlics.

Homenatge a les víctimes de la violència vicària
Un dels actes destacats del programa del 25N va serà la Pintada entre la ciutadania de Creixell d’un banc en contra de la violència vicària, una iniciativa de l’Ajuntament de Creixell que va tenir lloc el dissabte al migdia a la plaça del Mirador. Amb aquesta acció el veïnat va voler fer un homenatge a totes les víctimes de la violència vicària, una forma de violència exercida per part d’un progenitor contra el seu fill o filla amb l’objectiu de causar dolor a la mare. La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, expressava així l’acció: “Hem pintat un banc amb els colors de la violència vicària, una de les violències més cruels, perquè comporta una doble violència, l’exercida contra els infants a mans dels seus progenitors i el dolor més gran a una mare”.

El mateix dissabte, a la tarda, a Cal Cabaler, es va gaudir del clip teatral ‘Barbàrie’, a càrrec de Papallones Liles, i una xerrada-col·loqui sobre violència de gènere, a càrrec del Col·lectiu de Dones de Creixell.

Els actes van continuar aquest diumenge 27 de novembre, al migdia, a la plaça Major, amb l’acte commemoratiu “Teixint estrelles al cel”, en record de les víctimes de la violència envers les dones i la violència vicària. Per donar visibilitat a l’activitat es van penjar cartells per tota la plaça amb el nom de la víctima i la data de la seva defunció.

El documental ‘Patriarcado, el organismo nocivo” tanca els actes
Per tancar els actes del 25N, el diumenge a la tarda es va estrenar al Casal Municipal de Creixell el documental ‘Patriarcado, el organismo nocivo’, una producció de Pandora Box TV dirigida per  Teresa Soler Garrido i Albert Sanfeliu Rodríguez. La pel·lícula proposa una mirada des de la pedagogia, com a eina transformadora per la prevenció de la violència de gènere i per crear consciència social i cívica. El documental arribava a Creixell després de rebre la distinció del Ministeri de Cultura com a pel·lícula especialment indicada pel foment de la igualtat de gènere (apta +12 anys).

El documental està basat en el testimoni de quatre dones que han patit violència masclista, amb capacitat de reflexió encara més gran que les seves pròpies històries. Les dones comparteixen la seva sorprenent mirada sobre la violència masclista, des de la força, sense victimització ni paternalisme.

En acabar la projecció, la regidora d’Igualtat, Chelo Picón, va encentar un col·loqui participatiu amb el públic assistent i el codirector, Albert Sanfeliu Rodríguez.