.

Una de les fites més rellevants de l’empresa per 2025 és aconseguir reduir a la meitat les emissions específiques de gasos amb efecte hivernacle. Foto: Cedida

Tarragona21 celebra enguany deu anys de vida i per això proposem no pas resumir com ens ha canviat el món en aquesta dècada d’innovacions accelerades, sinó com canviarà la propera dècada, especialment en un territori tant innovador com és el nostre. Sostenibilitat, economia circular, digitalització i accés de la dona a càrrecs diretrius són els canvis profunds que s’estan implantant i així continuaran, esperonats per les institucions i la Unió Europea. Analitzem des de les grans companyies, sectors empresarials i institucions públiques com serà el futur.

‘Fer del món un lloc millor’ és el leitmotiv principal de Covestro. La companyia treballa per integrar plenament la sostenibilitat com a part intrínseca de la producció amb l’objectiu de reduir la seva petjada sobre el medi ambient.

Per tal d’aconseguir-ho, Covestro s’ha fixat metes ambicioses pels propers anys, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, en àmbits com el consum energètic, la limitació de gasos que afavoreixen l’escalfament global i el reaprofitament d’elements com el carboni dins del procés propi de fabricació.

Una de les fites més rellevants de l’empresa per 2025 és aconseguir reduir a la meitat les emissions específiques de gasos amb efecte hivernacle. En aquest sentit, la nova planta de clor de Covestro a Tarragona serà la primera del món en incorporar a escala industrial una nova tecnologia, el càtode d’oxigen despolaritzat (ODC), que consumeix aproximadament una quarta part d’energia i redueix les emissions de CO2 al voltant de 22.000 tones mètriques l’any en comparació amb el mètode tradicional –l’equivalent a la quantitat que produeixen prop de 15.000 vehicles a l’any–.

En paral·lel, el desenvolupament de solucions per reutilitzar el carboni de manera intel·ligent constitueix una altra de les línies de recerca principals de la companyia. En l’actualitat, Covestro ha aconseguit rellevants avenços com la inclusió de poliols per a la fabricació d’escumes flexibles per coixins o matalassos que incorporen fins a un 20% de CO2 com a part del material, un fet històric de la química de polímers.

Per últim, Covestro té previst instal·lar una avançada tecnologia de destil·lació que permetrà desenvolupar nous productes amb base aquosa al seu centre de Barcelona. Aquesta instal·lació augmentarà aproximadament un 20% la capacitat de la unitat de poliuretans de dispersió aquosa (PUD), una línia de negoci que es va inaugurar al 2016. D’aquesta manera, la nova tecnologia permetrà consolidar la planta de Barcelona com a centre especialitzat en PUD, un sistema molt més sostenible en tant que contribueix a reduir les emissions de CO2.

El futur de Covestro passa per l’eficiència, la sostenibilitat i la innovació com a base de creixement. Per això, la companyia està desenvolupant solucions per optimitzar els seus processos de producció i limitar l’impacte sobre medi ambient. En aquesta línia, la construcció de la nova planta de clor amb la pionera tecnologia ODC està plenament alineada amb aquesta fita i esdevindrà clau per assolir els objectius marcats.

Covestro: Innovació i desenvolupament sostenible, claus de futur per al sector químic