.

Covestro commemora el seu cinquè aniversari celebrant un de les seves fites més destacades, el llançament d’un pla estratègic per transformar les instal·lacions de tot el món perquè puguin funcionar amb matèries primeres alternatives i energies renovables. L’objectiu final: operar de manera circular i generar materials d’altes prestacions totalment reutilitzables al final de la seva vida útil.

La companyia es proposa així incorporar un model d’economia circular basat en la regla de la triple R: reduir, reutilitzar i reciclar, perquè tots els materials de la cadena productiva serveixin per alimentar altres cicles de producció. Això permet no només maximitzar el seu valor i rendibilitat, sinó també impulsar la sostenibilitat ambiental, un dels principals objectius de Covestro. El pla es regeix per 4 pilars clau: matèries primeres alternatives, reciclatge innovador, aliances comunes i energies renovables.

En aquesta línia, per tal d’evitar l’ús de combustibles fòssils en la seva cadena de producció, Covestro ha optat per la utilització de matèries primeres alternatives provinents de fonts renovables. La companyia té per objectiu aconseguir una producció basada en components com el CO2, la biomassa i residus de productes al final de la seva vida útil per assolir la circularitat completa del seu negoci. Actualment, Covestro ja està oferint productes innovadors, com components amb més d’un 70% de base biològica per a pintures d’automòbils i mobles, o materials fets amb CO2 que s’utilitzen en espumes de poliuretà per matalassos, adhesius per a paviments esportius i fibres tèxtils per a roba.

Matalàs amb espuma de poliuretà feta amb el producte cardyon, conté un 20% de CO2. Foto: Covestro

Per altra banda, l’energia renovable també és necessària per aconseguir un model econòmic circular veritablement eficient en l’ús dels recursos. Covestro ja ha pres acció en aquesta matèria. D’una banda, ha signat un acord amb la companyia Orsted amb l’objectiu principal de que gran part de l’electricitat de les plantes d’Alemanya provingui d’energia eòlica marina a partir de 2025. A llarg termini, la seva intenció és estendre aquesta pràctica a tots els seus centres de producció del món, entre ells Tarragona.

Al 2025, les plantes de Covestro a Alemanya funcionaran amb energia eòlica marina. Foto: Covestro

El reciclatge també es situa com un dels àmbits essencials per assolir aquesta fita. En aquest sentit, Covestro té en marxa uns 20 projectes de recerca sobre noves formes de reciclatge. Un dels projectes d’èxit que ha portat a terme fins ara és el desenvolupament de nous graus de policarbonat Makrolon® i Bayblend® a partir de material reciclat, com ara ampolles d’aigua, per tal de reutilitzar-ho en la producció de components elèctrics i electrònics.

Sabata totalment reciclable i feta per Covestro amb impressió 3D. Foto: Covestro

El canvi a una economia circular només es pot aconseguir mitjançant la col·laboració. La societat, les empreses i els governs hauran de cooperar creuant fronteres i continents. Per ajudar a canviar el rumb, Covestro és part de l’Aliança per Acabar amb els Residus Plàstics, una xarxa mundial de companyies que ha estat activa des de 2019. La iniciativa analitza el problema de les deixalles des de diversos angles: introduir i desenvolupar infraestructura, promoure tecnologies i solucions innovadores, educar i enfortir a nacions i ciutadans i netejar les deixalles plàstiques que estan al medi ambient.

En els seus 5 anys d’història, la preocupació pel medi ambient i la sostenibilitat sempre han estat a l’agenda de Covestro. Així mateix, la recent crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha accelerat la necessitat d’un canvi real per revertir la situació crítica en la que es troba la naturalesa. Els anys que venen presenten reptes majúsculs, però Covestro té un objectiu permanent que no canviarà: aconseguir amb la seva tecnologia fer del món un lloc millor on viure.

Redacció