.

Treballadors de la brigada municipal d’Alfatulla, recollint restes de canyes i vegetació després del pas del temporal. Foto: Núria Torres

El Servei Provincial de Costes a Tarragona de l’Estat no decidirà fins a finals de maig si fa aportacions de sorra a les platges tarragonines. Els temporals de les darreres setmanes han malmès alguns dels espais naturals, que en determinats casos s’han quedat sense zones per a banyistes per la Setmana Santa. Alguns ajuntaments, com Roda de Berà, han reclamat a Costes que es porti sorra, mentre que altres com Altafulla o Tarragona, estan alineats amb les tesis de l’administració estatal i consideren que cal esperar unes setmanes per veure com les platges es regeneren de forma natural. Fonts de Costes apunten a l’ACN que fer ara aportacions seria “llençar els diners” si ve una altra llevantada.

Roda de Berà ha reclamat a l’Estat que s’aboqui sorra per recuperar espai al mar, especialment a la platja Llarga i a platja Punta d’en Guineu

Primer el temporal Cèlia i en els darrers dies la llevantada que ha afectat tota la costa tarragonina han fet que bona part de les platges del litoral hagin quedat malmeses. En plena Setmana Santa i amb l’arribada de turistes, l’Ajuntament de Roda de Berà ha reclamat a l’Estat que s’aboqui sorra per recuperar espai al mar, especialment a la platja Llarga i a platja Punta d’en Guineu.

El consistori també ha demanat que es posi en marxa el projecte d’espigons redactat pel ministeri de Medi Ambient, que consideren “seria la solució definitiva perquè els temporals no afectin cada any la platja”. L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ha demanat que la sorra sigui extreta de la platja de la Pallisseta, a on des de la construcció del Port Esportiu, degut a la modificació de la dinàmica del litoral, “s’hi acumula gran quantitat de sorra”.

De moment però, Costes no farà cap moviment. Primer s’esperarà que s’acabin les llevantades i s’analitzarà com reaccionen les platges. Creuen que algunes es poden regenerar per si mateixes, i en les que no hi hagi millora, s’hi actuarà cap al juny, just abans de la temporada d’estiu. Alhora, reconeixen que segurament “caldrà fer injeccions cada any”, de cara al futur.

La consellera de Medi Ambient de Tarragona, Eva Miguel, ha comentat que tenen una reunió prevista amb Costes per després de Pasqua per determinar quines accions es duran a terme

La visió del servei provincial és compartida per diversos ajuntaments. Tarragona, per exemple, ha vist com els darrers temporals han afectat la platja Llarga, l’Arrabassada, el Miracle o Cala Romana. La consellera de Medi Ambient de la ciutat, Eva Miguel, ha comentat que tenen una reunió prevista amb Costes per després de Pasqua per determinar quines accions es duran a terme. Miguel es partidària “d’esperar a veure com reacciona el sistema costaner i estudiar el grau de regeneració natural abans de prendre qualsevol decisió”. “Volem intentar potenciar al màxim la reacció natural de la costa. Hem constatat que aquelles zones més naturals aguanten millor i es regeneren millor que les que estan antropitzades i tenen elements de formigó o construccions”, ha indicat.

A Altafulla, la platja de davant el carrer Botigues de Mar s’ha quedat quasi sense sorra. ‘Els temporals normalment són set o vuit dies i enguany ja en portem 22’

A Altafulla la situació és similar. La platja de davant el carrer Botigues de Mar s’ha quedat quasi sense sorra. “Els temporals normalment són set o vuit dies i enguany ja en portem 22. No és tan fort com un Gloria però és més constant. Això afecta, però no és res que no passi cada any”, ha comentat l’alcalde Jordi Molinera. La gestió de la sorra ha comportat una picabaralla política a la localitat en plena arribada de turistes i veïns amb segones residències, però Molinera ha afirmat que “la mateixa platja es ressitua entre finals d’abril i juny”.

El batlle també ha valorat el pla de gestió que han començat a aplicar els darrers anys i ha assegurat que “ha funcionat”, ja que les barreres de sorra i les dunes que s’han col·locat han acabat retenint sorra. “S’ha creat un volum que ha evitat que el mar entri més”, ha indicat. Alhora, ha recordat que l’estiu passat no es va abocar “ni un camió” i hi va haver platja.

Eloi Tost