.

.

TOTS 21

Begoña Floria i l’Home dels Nassos des de fa sis anys de paisà, Joan Beneito.

L’ajuntament de Tarragona “s’implicarà per primer cop” en la realització d’una festa de Cap d’Any a la ciutat oferint a la plaça Corsini tot un seguit d’activitats que s’iniciaran a les onze de la nit i es clouran a les dues de la matinada, amb la figura de l’Home dels Nassos, que enguany compleix el seu 50è aniversari, com figura protagonista. “És una icona que volem posicionar aprofitant aquesta data”, explicava la tinent d’alcalde Begoña Floria, precisant que “en la festa de Cap d’Any que es va dur a terme a la plaça de les Cols no érem els promotors”. De fet, aquest dijous a partir de les 18.00 hores s’estrenarà al facebook de Cultura de l’Ajuntament  (http://www.facebook.com/tgncultura) el documental de poc més de dos minuts de durada realitzat l’any 1968 pel fotògraf Ramon Vallvé amb l’aparició del que va ser el primer capgròs dedicat a la figura de l’Home dels Nassos existent a tota Catalunya (convertint en realitat una idea de Joan Virgili Basora) i que ha estat recuperat per l’Arxiu Històric Municipal.

També a  partir d’avui i fins el dia 31 de desembre, una imatge de 3 metres d’alçada de l’Home dels Nassos estarà al Mercat Central perquè qui vulgui es pugui fer una fotografia amb ell. Qui es faci una fotografia i la pengi a les xarxes socials i etiqueti Mercat Central de Tarragona participarà en un sorteig d’un parell de tortells de reis del Mercat Central (Fleca Paquita i Cal Jan). La il·lustració és obra d’Edu Polo.

El programa contempla desd’un mapping fins als quarts, les campanades, i música en directe oferida per dos DJs. Fins al moment hi ha quatre terrasses o espais de bars situats a tocar de Corsini que han confirmat la seva intenció d’aprofitar l’horari extraordinari d’apertura concedit des del consistori fins a les quatre de la matinada. “Volem que sigui una festa molt familiar. Servirà tant per aquells que es després de sopar volen acabar la festa rebent amb companyia i bon humor el bon any com per aquells, potser més joves, que la volen iniciar”, afirmava la regidora, assegurant que l’oferta és molt espartana “per tal de no entrar en competència deslleial amb equipaments privats”.

Des del 2016, l’Home dels Nassos de Tarragona és l’únic que compta amb una cançó pròpia per rebre’l, que va ser creada per l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler.

Segons la consellera de Festes, “crèiem que aquest 2018  hi ha un cúmul de circumstàncies positives que fa que l’Ajuntament assumeixi l’organització del darrer esdeveniment i primer de l’any de la Ciutat. Alguns motius són: plaça Corsini finalitzada; tenim un rellotge carilló, volem posar en valor els equipaments modernistes de la nostra ciutat i la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC 12,  fa 10 anys i també vol fer una aportació a aquest esdeveniment”.

D’altra banda, ha destacat que “en la festa de fi d’any creiem que és un bon moment  per donar  un missatge sobre la necessitat de tenir cura del medi ambient i així ho ens ho hem plantejat des de les diferents conselleries implicades en tirar-ho endavant. Tal com vam fer per Sant Magi i Santa Tecla que vam reduir el consum de gots de plàstic d’un sol ús en barres instal·lades en l’espai públic”.

La festa

El dia 31, a les 23 hores començarà l’esdeveniment, a la plaça Corsini, amb la crida: Tots a plaça! Hola, 2019!

Aquest expressió vol convidar a la ciutadania a estar presents a  la plaça Corsini o veureu en directe per la televisió TAC 12 tot l’esdeveniment. De les 23 a les 23.30 es projectaran  coreografies audiovisuals a la façana del Mercat amb fil musical orientat al públic més petit de casa.

A partir de les 23.30 hores, un actor i una actriu de la companyia Toc de Gresca, Teatre de Carrer, s’ubicaran sota el rellotge carilló del Mercat Central i reptaran als assistents a ser capaços de respondre un total de 14 preguntes. Serà un concurs de preguntes i respostes plegats. Hi haurà tantes preguntes com lletres hi ha a la façana que dóna a la plaça (Mercado Público). Es tracta que  els més petits siguin els més ràpids en respondre les preguntes i consultar amb els seus pares, mares o familiars si els hi cal ajuda.

Si la canalla  aconsegueix amb èxit respondre totes les respostes sense cap equivocació,  s’activarà l’audiovisual amb tècnica vídeo mapping 3D que està editant l’empresa tarragonina http://www.monsuton.com/

La duració serà inferior a 10 minuts on es tractarà:

  • Economia Circular
  • Les 4 estacions de l’Any
  • Cuina
  • Reciclatge dels Residus

A pocs minuts de les 00h00, una imatge de l’Home dels Nassos es projectarà  a la façana del Mercat i  activarà el carilló perquè la seva presència diu que l’any s’està acabant.

El rellotge carilló seguirà els passos següents:

  • Tocaran els quarts
  • Tocaran les 12 campanades
  • Sortida del rellotge carilló

La festa es perllongarà fins a les 2 de la matinada. Hi haurà música amb una mescla musical realitzada pels tarragonins Jordi Gilabert i Joan Adserà. Els bars i restaurants de l’entorn de la plaça: Hotel Urbis, Reding 22, Pastisseria Marmol i Piscolabis han confirmat que estaran operatius.

El lema del Mercat central és #onesviutot

Algunes indicacions que cal tenir en compte:

  • Cal portar el raïm de casa i el got reutilitzable. Hem de ser capaços de fer el brindis amb got reutilitzable més multitudinari.
  • Evitar portar residus de vidre.
  • Es podrà seguir tot l’esdeveniment en directe a través de la televisió TAC 12 i les xarxes socials. Els presentadors que donaran el tret de sortida seran els joves periodistes Jordi Murtró, presentador del Magazine Som-hi, i Laura Vives, presentadora del programa Estiu12.

Finalment, assenyalar que es pot comprar o recollir les comandes al Mercat el 31 fins a les 19.30. Una bona ocasió per  comprar el raïm als comerços de la ciutat justament  enguany que se celebra el III Congrés de Cuina Catalana, que posa en valor els productes de proximitat i de temporada.