TARRAGONA 21

Imatge de la concentració de senegalesos a Salou  l'any passat. Foto: Tarragona 21

Imatge de la concentració de senegalesos a Salou l’any passat. Foto: Tarragona 21

Els familiars de Mor Sylla, el manter senegalès mort a Salou l’11 d’agost de l’any passat en el marc d’una operació dels Mossos d’Esquadra contra el top manta, han convocat un acte d’homenatge per aquest dijous al matí a la capital de la Costa Daurada. La commemoració tindrà lloc a la plaça de la Pau entre les onze i la una del matí, just el dia en què es complirà un any de la mort de l’home, de 50 anys. En declaracions a l’ACN, el seu germà Ibrahima ha apuntat que “després d’un any de silenci” l’acte pretén honrar la memòria de Mor Sylla i fer públic l’agraïment a les persones d’arreu que van col·laborar econòmicament en la repatriació del cos i a tots aquells que van fer costat a la família durant el “llarg i difícil” procés judicial. A més, Ibrahima Sylla ha instat la comunitat senegalesa a assistir a l’acte per demostrar el seu caràcter “pacífic”, arran dels aldarulls registrats al municipi després del succés, i també ha estès la invitació a tota la ciutadania del municipi.

Al seu torn, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants també farà un homenatge al manter mort l’estiu passat a Salou davant del Consolat del Senegal a Barcelona. L’acció, convocada a les 12 del migdia, es produirà en plena polèmica pel retorn dels manters a la zona portuària i després que aquest dimarts una magistrada deixés en llibertat amb càrrecs quatre manters que es mantenien empresonats des de finals de juliol arran d’una operació policial contra el top manta.

Reclamació per reobrir el cas i una Llei de Llibertats

La Xarxa d’Immigració i Ajuda al Refugiat ha llençat la campanya ‘Un any de silenci’ en record al manter de Salou, quan fa un any dels fets, per denunciar les «contradiccions» del cas, per demanar que es reobri i exigint la tramitació d’una Llei de Llibertats Civils que reguli els protocols d’actuació dels cossos policials.

«Els dubtes i omissions van permetre tancar el procés judicial arrel de la manca de transparència en l’actuació dels Mossos d’Esquadra, que van arribar a afirmar que el manter es va llençar al buit», afegeix l’entitat, que lamenta que Fiscalia no fes cas a la denúncia presentada per la família de Mor Sylla.

A través d’un comunicat, l’entitat assegura que «a dia d’avui no sabem amb certesa el nombre d’agents que van entrar a l’habitació ni quants hi havia al balcó» en el moment dels fets. També denuncien que el cas es va tancar amb l’aportació de «testimonis espontanis protegits que van validar la versió difosa pels Mossos».

És per això que la Xarxa d’Immigració i Ajuda al Refugiat ha demanat als grups parlamentaris una revisió «a fons» dels mecanismes i processos que segueix la policia i s’iniciï la tramitació d’una Llei de Llibertats de Catalunya que garanteixi la unificació dels protocols d’actuació dels diferents cossos policials i que garanteixi una «major transparència». L’entitat assegura que mantindrà viva la lluita per reclamar que es reobri el cas de Mor Sylla per denunciar la situació «d’assetjament i pressió contra les minories».

El jutjat d’instrucció i l’Audiència de Tarragona van tancar el cas

El passat mes de febrer, l’Audiència de Tarragona va arxivar definitivament la causa sobre la mort del manter que es va precipitar accidentalment d’un balcó mentre fugia d’un operatiu dels Mossos d’Esquadra contra el top manta. El tribunal va confirmar així el sobreseïment dictat anteriorment pel jutjat d’instrucció. L’Audiència també va descartar l’existència de cap indici que permetés incriminar els agents dels Mossos d’Esquadra que van participar en el dispositiu.