.

Una granja cremada a Bellprat. Foto: Nia Escolà

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, després que hagi cremat unes 1.700 hectàrees. Durant aquest dilluns, els Bombers han perimetrat l’incendi, d’uns 40 quilòmetres, amb línies d’aigua que han evitat que la zona cremada s’eixamplés. El cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha explicat que la pluja ha ajudat a les tasques de control de les flames, però que “el gran esforç” s’ha concentrat en tancar el perímetre. El nou escenari rebaixa l’estructura de comandament de l’incendi. Així, aquesta nit es quedaran treballant a la zona uns 125 efectius, el que representa dos terços del dispositiu. El foc no es donarà per extingit fins que no hi hagi cap punt calent.

Les flames han afectat un total de 1.657 hectàrees, 1.272 de les quals corresponen a vegetació forestal, 380 són agrícoles i finalment les cinc restants són de vegetació urbana. En total han estat sis els termes municipals afectats per l’incendi: Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles (a l’Anoia) i Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils (a la Conca de Barberà). En el cas de Bellprat, s’hi ha cremat més d’un miler d’hectàrees, sent la localitat més afectada del conjunt de l’incendi.

Malgrat que els Bombers donen per controlat el foc, encara no es pot parlar d’extinció. En aquest sentit, Ventosa ha apuntat que en els propers dies podrien aparèixer columnes de fum dins el perímetre de 1.700 hectàrees cremades. És per aquest motiu que se seguirà remullant la zona per apagar qualsevol punt calent que hagi pogut quedar a la zona. Durant aquest dilluns s’hi destinen 95 dotacions i un mitjà aeri que es retirarà quan arribi l’ocàs. Els altres cinc avions de vigilància i atac i helicòpters s’han retirat en les darreres hores. Aquest dilluns a la nit també marxaran totes les dotacions que s’havien desplegat de la Unitat Militar d’Emergència (UME). De cara a aquest dimarts, 25 dotacions terrestres dels Bombers seguiran treballant per revisar el perímetre.

El delegat del govern al Penedès i alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha agraït públicament l’esforç dels Bombers i la resta d’efectius dels cossos d’emergències que han treballat per apagar l’incendi. A la vegada, Alquézar ha posat èmfasi en el món local que “s’ha abocat per facilitar les tasques d’extinció”. Des de dissabte, tant a l’Anoia com a la Conca de Barberà, s’han organitzat diversos grups de voluntaris per gestionar logísticament les conseqüències d’aquest incendi.

Tots els veïns evacuats passaran la nit a casa

Pel que fa al centenar d’evacuats d’urbanitzacions properes al perímetre del foc, aquest dilluns a la nit podran tornar a casa, tal com s’ha anunciat després de donar l’incendi per estabilitzat. Tot i això, tant des de Bombers com des de la resta d’administracions es fa una crida a la prudència per evitar que ningú s’acosti a la zona cremada en els propers dies, quan està previst que les condicions meteorològiques tornin a comportar un risc elevat d’incendi.

Bellprat: “Hem salvat el poble, però estem tristos, angoixats i impotents. No podem fer res”

Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat pel foc. El poble va quedar totalment encerclat per les flames, i la dotzena de veïns que hi viuen tot l’any van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans. Aquest dilluns s’han despertat amb l’entorn totalment cremat, i la desolació és evident: “Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res”, ha explicat l’Andreu, un d’ells. Al terme, també hi ha masos disseminats que van quedar envolats pel foc, i una granja de porcs, que ha hagut de lamentar la mort de garrins. Els veïns denuncien la poca inversió en gestió forestal i reclamen ajuts.

La Pepita Vidal és veïna de Bellprat de tota la vida, i aquest dilluns encara li costa acceptar que el paisatge de casa seva ha canviat totalment per culpa del foc. “Cada dia, quan em desperti, és el que veuré i me n’haig de fer a la idea”, lamenta a l’ACN.

Gairebé tots els veïns del poble són de l’ADF i, per això, des del dissabte, van estar a primera línia del foc. “Sense parar i sense descans. On ens manaven anàvem a apagar i intentàvem aturar tot el que podíem”, explica el Manel, un d’ells. Durant hores, van estar incomunicats, sense cobertura ni telèfon mòbil, i això, expliquen, va incrementar la sensació d’angoixa entre els veïns.

Per sort, el foc no va arribar al poble, i no s’han hagut de lamentar danys personals. L’afectació més greu l’ha patit una granja, on s’han cremat 400 dels 2.000 porcs que hi tenien.

Sant Martí de Tous: “Ha sigut una nit molt llarga i trista, se’ns han cremat racons emblemàtics del poble”

Els veïns de Sant Martí de Tous respiren més tranquils després que l’incendi estigui controlat. Alguns dels desallotjats ja han pogut tornar a casa i el foc no ha provocat cap dany personal. “Ha sigut una nit molt llarga i trista. Tenim racons molt emblemàtics al poble que s’han cremat, però per sort les masies s’han salvat i ningú ha pres mal”. Així s’expressa la Maria Claramunt, una veïna del poble que, fins al darrer moment, va estar pendent de si l’havien de desallotjar. Qui sí que va haver de marxar de casa és en Josep Ramon Puig, que viu en una masia aïllada: “Ha sigut una situació molt angoixant i trista, però aquest matí ja ens han dit que ja podíem tornar a casa”.

Sant Martí de Tous, a l’Anoia, ha viscut una nit molt tensa i angoixant pel canvi de vent que es va produir aquest diumenge a la nit. L’alcalde, David Alquézar, ha relatat en declaracions a l’ACN que “anit, amb el viratge del foc, es va complir el pitjor dels pronòstics previstos pels Bombers”. Tot i això, ha dit que els veïns estaven relativament tranquils perquè “no hi havia possibilitat que el foc arribés al nucli”, però sí que ha relatat que han viscut tota la nit amb “molta preocupació”.

Malgrat que el foc no ha afectat cap masia ni s’ha hagut de lamentar cap dany personal, sí que han cremat racons emblemàtics del poble i molt freqüentats pels veïns com l’alzina mil·lenària de Can Gol. “L’alzinera era molt velleta i tenia un forat al mig, creiem que alguna espurna la va encendre per dins i l’ha acabat partint”. Així s’expressava el coordinador dels ADF a l’Anoia, Martí Senserrich, que aquest matí acompanyava un grup d’efectius per remullar l’arbre monumental, ja que encara fumejava.

De fet, una de les veïnes del poble, la Maria Claramunt, lamenta que el color del paisatge ha canviat: “Ara és tot gris enlloc de verd”. Aquesta veïna també explica que la seva casa esta ubicada just davant de la serralada de Miralles i, per això, van estar tota la nit a l’expectativa per si els havien de desallotjar. “Hem passat molts nervis i tensió, però per sort al final totes les masies s’han salvat i no hem hagut de lamentar morts”, ha expressat.

Qui sí que va haver de marxar de casa seva és en Josep Ramon Puig, que viu amb la seva mare a la masia La Pedrera, a la zona de Sentfores. Relata que a partir de les quatre de la tarda van veure com començava a bufar el vent i com el foc s’anava apropant: “Vam baixar a fer les maletes i preparar quatre coses per si havíem de marxar i, finalment, a dos quarts de nou del vespre van venir els Mossos”. Aquest veí diu que van haver de deixar tots els animals a la casa -tenen cavalls, gossos, gallines i ànecs-, de manera que van viure una situació “molt angoixant i trista”. Aquest migdia, però, ja han pogut tornar a casa seva.

Mar Martí / Ariadna Escoda / Núria Torres / Nia Escolà