.

Tarda de dissabte a Constantí amb més derivades que la temporada del Barça. Amb els actes de la commemoració dels 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla (més un si tenim en compte que l’any passat es van haver de posposar les commemoracions per culpa de la Covid) agermanant la població amb Tarragona, les lectures del viscut són múltiples. Tan polièdriques que abasten des de l’estrictament religiós (l’arquebisbe Joan Planellas ha presidit la missa i ha format part de l’alineació titular tot i estar lesionat) fins al camp de la cultura popular (segona sortida en la història de part del Seguici tarragoní fora de fronteres després de la de 1998 a Elx) i al camp de mines de la política.

Salvador Illa, signant el llibre d’honor de l’ajuntament de Constantí Foto: Tots21

Veure junts al líder nacional del PSC, Salvador Illa, signant el llibre d’honor de Constantí i iniciant la precampanya per a les municipals del 2023 acompanyat del candidat per aclamació a l’alcaldia tarragonina, Rubén Viñuales es cotitzava en borsa. Com assistir al parèntesi de bon rotllo entre l’actual batlle, el republicà Pau Ricomà, i el seu predecessor, Josep Felix Ballesteros. Tot plegat dona molt de mèrit a la capacitat de generar empatia de l’amfitrió, l’alcalde socialista i president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez.

El vessant religiós

Els visitants han pogut veure de prop la relíquia del braç de Santa Tecla, exposada al casal parroquial de Constantí. Foto: Ariadna Escoda

La relíquia sortint del Centre Parroquial en presencia de l’arquebisbe. Foto: Tots21

Imatges de la missa davant l’església de Sant Feliu Màrtir. Fotos: Tots21

La relíquia del braç de Santa Tecla s’ha exposat el matí de 10:00 a 13:00 hores al casal parroquial del poble abans de ser retornat de nou a Tarragona en processó, en una recreació històrica del que va succeir el 1321. En aquella ocasió, hi van participar dues entitats que avui en dia continuen actives: el Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos.

És en aquest espai on s’ha celebrat una pregària que ha desembocat en un constant degoteig de persones que han aprofitat el nou emplaçament per acostar-se a la talla i fer-li fotografies. No s’ha pogut exposar a l’església de Sant Feliu Màrtir ja que des de fa anys presenta una sèrie d’esquerdes que impedeixen que s’obri al públic. Per a la seva reobertura, encara sense data al calendari, cal que s’executin una sèrie d’obres menors. El retorn

El rector de Constantí, Antoni Pérez de Mendiguren, explicava a Tots21 que la commemoració “significa per al poble una gran alegria, una manera de reforçar les arrels cristianes de Constantí. Així vo veïem des de la parròquia”, afirmava, donant a entendre també que els lligams entre totes dues poblacions són ferms. I amb referència històrica constatable. “Si el braç de Santa Tecla estava aquí el 1321 -relatava- és perquè el castell era propietat de l’Arquebisbe i els canonges de la Catedral també tenien cura de la parròquia. Per tant, les vinculacions almenys eclesiàstiques sempre hi han estat”.

La presència de la cultura popular

A la professó hi han participat el ball de Diables de Constantí, el Drac de Sant Roc de Tarragona, l’Àliga de Tarragona, la Mulassa de Tarragona, el Lleó de Tarragona, el Magí de les Timbales, els Gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells de Tarragona, els Gegantons de Constantí, els Gegants de Constantí, els Nanos Vells de Tarragona, el Ball de Pastorets de Constantí, el Ball de Turcs i Cavallets ,el Ball del Patatuf de Constantí i el Ball de Gitanes de Tarragona. Una exhibició de llum, color i festa grossa gairebé oblidada que ha servit d’escalfament per la Festa de Santa Tecla.

Per Sánchez, la jornada permetia “reivindicar el nostre vesant més cultural i la fortalesa del nostre teixit associatiu, a més de recordar la importància que va tenir al seu dia la presència la nostre poble de la relíquia”. J en clau de present, el batlle constantinenc assegurava que el desplegament d’associacions dl poble per a la data demostra que “tenim unes entitats de Champion League. Ahir per exemple van tenir una sessió de teatre també per recordar la data i el resultat va ser espectacular”, afegia.

Per la seva banda, Ricomà definia el dia com “molt important” per recuperar “la processó i el seguici que de Constantí va anar a Tarragona el 1321, presidida pel rei Jaume II. Una circumstància que l’alcalde de Constantí ha tingut l’encert de voler rememorar. És molt bonic perquè Santa Tecla és avui també de Constantí i perquè després de dos anys una part del Seguici ha pogut sortir no de manera estàtica sinó dinamica, fent el que els agrada fer”.

Els actes de commemoració dels 700 anys de trasllat del braç de Santa Tecla a Tarragona s’han concentrat en els dos caps de setmana previs al 17 de maig i han comptat amb un pressupost aproximat de 35.000 euros. D’aquests, uns 10.000 euros s’han destinat a la professó d’aquest dissabte a la tarda.

J.S. / Ariadna Escoda