.

Foto de grup amb els distingits enguany per l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Constantí dedicarà un bust a l’emperador que li dóna nom a la població des de la seva fundació a l’Edat Mitjana, Constantí I el Gran, fundador de Constantinopla -la ‘Nova Roma’-, convers al cristianisme i l’home que va establir el cristianisme com la religió oficial de l’Imperi. La imatge de Constantí ja apareix a l’escut heràldic de la població.

D’aquesta manera responia l’alcalde, Òscar Sánchez, a una petició que avui mateix ha fet en públic Lluís Papiol, expert en arqueologia, que ha estat el pregoner de la Festa Major de Sant Sebastià. Papiol ha demanat que s’erigeixi un bust a Constantí el Gran a l’entrada de l’edifici consistorial, bust que incorporaria una llegenda en llatí. Justament, l’edifici de l’Ajuntament acompleix enguany 200 anys, ha recordat Papiol. L’alcalde ha confirmat posteriorment a Tarragona21 que el bust serà erigit.

El pregoner d’enguany de la Festa Major, Lluís Papiol. Foto: Tarragona21

Papiol, nascut a Constantí en 1936, té un llarg currículum com a investigador en arqueologia des que en 1958, de manera casual, els prestigiosos professors i investigadors Hellmutt Schlunk i Theodor Hauschild van contactar amb ell i li van oferir col·laborar en la restauració del mosaic de la cúpula i les excavacions arqueològiques de Centcelles, avui Parimoni Mundial. Començava així una llarga realció entre Papiol i l’arqueologia, que es verificaria a Constantí, a Tarragona i a diferents llocs de la província, destacava avui l’alcalde en fer-li la presentació.

Al seu torn, a més de vindicar el bust i la figura de Constantí, Papiol ha recordat el passat del municipi i el del seu patró, assenyalant que l’atual existència de capelletes de sants en determinats carrers de la vila té un origen pagà romà. Papiol s’ha referit a les tres esglésies que tingué Constantí i a la importància militar i religiosa de la vila en èpoques anteriors. El pregoner també ha repassat la vida del sant motiu de la Festa Major.

La gala del pregó i les distincions s’ha celebrat al pavelló poliesportiu. Foto: Tarragona21

La jornada del pregó ha estat també la de les distincions, en un acte celebrat novament al poliesportiu i que s’ha convertit ja en una gala, amb distincions concedides a personalitats del municipi i obsequis als millors aparadors comercials. Els guardonats han estat els següents:

Joan Maceira, fill predilecte. Concedit a títol pòstum pel seu activisme social i esportiu. Ha recollit el guardó la seva filla.

Jaume Massó. Fill adoptiu. Arqueòleg, historiador i museòleg, se li ha reconegut la seva tasca “en favor dels interessos del municipi” i per “la seva implicació destinteressada amb les publicacions del Centre d’Estudis Constantinencs”.

Lluís Marsal. Premi Centcelles al Mèrit Ciutadà. Catedràtic de Tecnologia Eletrònica i vicerector de la URV, és reconegut a nivell internacional.

Biblioteca Pública de Constantí. Premi a l’Acció Cultural, com a guanyadora de la campanya d’animació a la lectura María Moliner, del Ministeri de Cultura.

Emilio Rincón. Premi a l’Acció Cívica. Agent de la Policia Local de Constantí, que estant fora de servei a Barcelona va reduir una persona que havia comès un furt.

Marta Borrell. Premi a l’Acció Esportiva. En reconeixement als 17 anys impartint classes de natació.

Mª Begoña Enríquez. Medalla de la Vila. En reconeixement a la tasca desenvolupada en pro de la vila, especialment com a jutgessa de pau.

J. Garcia