TOTS 21

Celebració de la missa de Festa Major aquest dijous al carrer Major. Foto: Tarragona21

Constantí porta més de tres anys celebrant la missa i actes litúrgics i sacramentals al centre parroquial de la vila i les misses de Festa Major, al carrer -quan és la Festa Major d’estiu- o al pavelló poliesportiu, quan és la l’hivern.

S’ha pogut veure aquesta Festa Major de Sant Feliu, quan el dijous, 1 d’agost, s’ha celebrat la missa al carrer Major, davant l’edifici de l’Ajuntament, i en el mateix escenari on actuà el dia abans el Mag Lari i serveix d’escenari de les festes. A la tarda del mateix dia de la missa, s’hi feia ball de Festa Major.

A l’hivern, i degut al fred, se celebra la missa de la Festa Major de Sant Sebastià al poliesportiu, on tenen lloc funerals en què es preveu una gran assistència de públic. Els oficis fúnebres habituals tenen lloc al centre parroquial.

La situació es viu així des que l’aparició d’unes esquerdes provoqués fa tres anys i mig el tancament de l’església, que disposa d’obres de l’arquitecte Josep Maria Jujol en el seu interior.

Les terrasses dels bars es barregen amb les cadires dels assistents a la missa. Foto: Tarragona21

La missa d’aquest dijous ha estat concelebrada per set capellans i amb la presència del nou administrador i proper rector de Constantí, Antoni Pérez de Mendiguren, que ha declinat comentar a Tarragona21 la situació del temple. Tampoc des de l’Arquebisbat de Tarragona s’ha pogut facilitar informació a aquest digital donat que es troba tancat la primera quinzena d’agost. La reapertura del temple podria trigar dos anys més, segons han indicat fonts coneixedores del cas.

Així, els estudis tècnics han determinat que la causa de les esquerdes no seria tan greu com es pensava a l’inici, quan es creia que l’existència d’argiles expansives al subsòl les havia creades, i el tractament seria molt costós. Ara, els tècnics han determinat que una mala fonamentació de part de la façana de l’època de la seva construcció, al segle XVIII, la façana que dóna al carrer Major, en seria la causa, la qual té un tractament més econòmic.

L’església parroquial de Sant Feliu Màrtir de Constantí es va tancar al culte provisionalment el 15 de març de 2016 i les celebracions es fan al centre parroquial. La decisió es va prendre perquè les esquerdes aparegudes al 2012 –provocades, segons els tècnics, per moviments al subsòl i humitats en el terreny– posaven en dubte la seguretat de l’indret.

Estat actual que presenta la façana de l’església. Foto: Tarragona21

La comissió que va arribar a aquesta determinació considerà, d’una banda, la inversió de 2 MEUR que es requereix per a poder realitzar les actuacions que els estudis aconsellaven fer –que no garanteixen que s’aturin els moviments–, i de l’altra, la necessitat de salvaguardar la integritat de les persones participants en les celebracions litúrgiques. Ara, la xifra econòmica seria molt més reduïda.

Va ser premonitori el tancament perquè posteriorment, dos anys després s’enfonsava part del sostre. Aquest esfondrament, però, es deuria a unes bigues en mal estat i no a les esquerdes, segons els tècnics.

J. Garcia