TOTS 21

Comunicat de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) sobre les acusacions d’adoctrinament de l’Escola Catalana

Des de fa molts anys, els ajuntaments catalans han impulsat polítiques educatives locals que, amb la vista posada en la cohesió social, sempre han intentat oferir oportunitats educatives per a tothom i, més en concret, afavorir l’èxit escolar de tot el seu alumnat.

La qualitat d’un sistema educatiu es mesura a partir de la capacitat d’aconseguir l’èxit educatiu de tots els alumnes. El paper dels ajuntaments és aportar valor afegit en l’educació amb estratègies que afavoreixin el desenvolupament d’una societat inclusiva.

Com a administració més propera a la ciutadania, el món local pot fer ús de les polítiques i els serveis de proximitat per afavorir l’equitat en cadascun dels moments del procés educatiu, ja sigui en l’accés a una plaça escolar per avançar en l’escolarització equilibrada, o al llarg de tot el procés educatiu per definir i dur a terme polítiques d’acompanyament a l’escolarització.

Recentment el ministre d’Assumptes Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, ha assegurat davant dels mitjans de comunicació estrangers que no s’ensenyava el castellà a les escoles catalanes. El diputat del PP al Parlament de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha fet afirmacions dient que a l’escola catalana s’adoctrinen els alumnes. Mentre que el partit polític Ciutadans ha demanat al Congrés espanyol mesures contra el nostre model educatiu. Davant d’aquestes afirmacions i fets, des del món local demanem la rectificació immediata i la dimissió dels dos polítics, ja que mostren un total desconeixement de la situació actual de l’escola catalana. Al mateix temps, recordem als partits polítics que el model educatiu neix d’un ampli acord i consens de les forces polítiques catalanes i que és el Parlament de Catalunya qui té la competència per legislar sobre l’escola catalana. Aquestes afirmacions i accions parlamentàries sense cap fonament ni criteri responen únicament a un ús partidista de l’educació per part d’aquells que volen combatre el moviment sobiranista català a base de mentides i fal·làcies i presentar Catalunya com un país que no fomenta la cohesió i la integració.

Considerem que els centres educatius, tant públics com concertats, dels municipis han demostrat i demostren, dia a dia, la seva responsabilitat i compromís professional amb l’educació dels nostres infants i joves de Catalunya.

El món local vol expressar també el seu reconeixement a la bona feina que realitzen i han realitzat els docents i la comunitat educativa durant tots aquests anys. En els moments més decisius de la nostra història, quan la cohesió social del país podia trencar-se per motius lingüístics o, més recentment, amb la nova immigració, la comunitat educativa ha assumit amb coratge, dedicació, esforç i valor aquesta responsabilitat per fomentar i aconseguir la inclusió i equitat.

El municipalisme català seguirà construint una escola de qualitat i rebutja qualsevol tipus d’acusacions d’aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català. L’escola catalana ha estat i continuarà sent el motor d’inclusió social del nostre país, amb l’acompanyament del món local.

El model educatiu català prové d’un acord de consens, transversal i majoritari de les forces polítiques catalanes. Reclamem que es deixi d’utilitzar els sistema educatiu català per contraposar idearis polítics que malmeten i entorpeixen els correcte funcionament de l’escola catalana.