.

Imatge del Carnaval 2013, de La Ballaruga.

Imatge del Carnaval 2013, de La Ballaruga.

Tarragona21 s’ha posat en contacte amb les diferents entitats, colles i participants en aquest Carnaval de Tarragona 2014. De manera continuada, podreu descobrir una mica més a fons les entranyes d’una de les celebracions més especials i esperades de l’any, a l’hora que coneixeu una mica més els seus participants.

Samuel Arbó, de la comparsa La Ballaruga.

Quin és el vostre acte preferit del carnaval tarragoní?

La rua de Ponent a Torreforta dissabte al matí.  Fotografies amb llum natural, milers de persones que venen a disfrutar. Participen una desena de comparses de les quals set estan entre les quinze primeres de l’any passat al concurs de Tarragona. És l’assaig general definitiu per la rua de l’artesania a la tarda, es proven les llums, el so, vestits, maquillatges… Una autèntica festa.

Creieu que és una festa que cada cop mou més persones?

Cada vegada mou més públic i més comparsers. Enguany m’atreveria a dir que hi haurà més de 1.500 comparsers a la rua de l’artesania de Dissabte. I ens consta que molta gent d’altres llocs ve a veure el carnaval de Tarragona (Reus, Valls, pobles propers i d’altres que organitzen excursions per poder gaudir de la nostra festa). Crec que en aquest moments és un referent pels carnaval d’altres llocs. Hem trobat a internet comparses d’altres indrets que ens copien els vestits i també que contacten per saber si els llogem els vestits o inclús si els podem ajudar i ensenyar-los les nostres tècniques.

Quants anys fa que hi participeu i quina ha estat la millor edició per a vosaltres ?

Fa més de 30 anys que participo al carnaval. Des de petit l’entorn familiar era proper al carnaval fins a l’actualitat. Hi ha dos moments molt especials: el primer premi de 2011 amb la temàtica dels Mussols i 1997 amb la temàtica de Roses, quan la comparsa va aconseguir el segon premi totalment per sorpresa (aleshores la comparsa no tenia cap pretenció als premis) pero ja es treballava de valent tant en els vestits com en les coreografies.

Què canviaríeu dels actes festius?

El format actual del carnaval de Tarragona és molt compacte i obert a tothom (manté les arrels). Ha aconseguit sobreviure a les retallades amb la il·lusió i els diners dels comparsers. Estem en temps de crisi i s’ha de mirar on es destinen els diners. El pressupost de 180.000 euros a quedat en menys de 10.000 euros destinat a aquesta festa. El Carnaval també és un motor econòmic, mou milers d’euros i crec que l’Ajuntament hauria de posar els mitjans econòmics i de gestió que actualment són insuficients per aquesta festa amb tant de potencial i que fomenta els moviments associatius. Fa pocs dies un llistat que sortia als mitjans de comunicació, situava en setè lloc Tarragona en tots els carnavals del món. I és fàcil trobar a internet ofertes de viatge per gaudir del carnaval de Tarragona. Crec que per això i pels milers de Tarragonins que estimen el carnaval de Tarragona s’hauria de donar més suport a aquesta festa ja que, torno a repetir, actualment són insuficients.

Què significa per a vosaltres el Carnaval i de quina manera hi participeu?

El carnaval és una festa que dura pràcticament tot l’any per la comparsa la Ballaruga. Als mesos d’estiu comencen les idees, al setembre inicien els treballs en els vestits i més endavant les coreografies fins els dies de lluiment a la setmana de carnaval amb molts de nervis, estrés i il·lusió.  Milers d’hores de treballs, de berenars, de deures, sopars, acudits, balls, plors, alegries, converses que arreglen el món, etc. Després de les últimes setmanes infernals arriba el buit que deixa la finalització de la festa dimarts de l’enterrament. Aleshores toca descansar i recuperar forces per tornar a començar amb noves idees pel proper any.

Imatge dels assajos de la comparsa.

Imatge dels assajos de la comparsa.