.

Un grup d’operaris, treballant al Teatre romà

Aquesta setmana s’han iniciat les obres d’adequació del Teatre romà de Tarragona, un dels grans monuments de la Tàrraco romana que restaven pendents d’actuació donada la complexitat de la seva ubicació i tamany dins la trama urbana de la ciutat.

Les obres formen part del paquet de mesures adoptades pel Departament de Cultura per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco i compten amb una inversió de 711.587 € i una participació del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte en el projecte arquitectònic a través de l’1% cultural

Amb aquesta actuació es garantirà la conservació futura del monument, adscrit al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i es posaran en valor les restes arqueològiques per tal d’integrar-lo en el circuit de visita dels equipaments patrimonials de la ciutat de Tàrraco.

Construït en època de l’emperador August sobre les restes d’uns possibles magatzems portuaris, el Teatre es va anar ampliant i utilitzant fins al final del segle II dC, i va ser redescobert al final del segle XIX, patint importants destruccions en el decurs del segle XX.

Actualment se’n conserven restes de les tres parts fonamentals de l’edifici: cavea (graderia), orchestra (hemicicle al peu de la graderia reservat a les personalitats) i scaena (l’espai escènic i les instal·lacions de suport a les representacions). En concret, es conserva part de les cinc primeres files de la part baixa de la cavea (ima cavea), l’entorn de l’orchestra i dues de les tres escales (scalaria) que la dividien en sectors (cunei). L’scaena s’alçava sobre un pòdium (pulpitum) decorat amb exedres i l’escenari (proscaenium) estava presidit, al fons, per una façana monumental (fons scaenae) esplèndidament ornamentada amb columnes, capitells, frisos, escultures, inscripcions, etc.

La complexitat de la seva ubicació –un solar de 5.380 m2 amb desnivell i limitat pel carrer dels Caputxins, al nord, i el carrer de sant Magí, al sud, a tocar del Fòrum de la Colònia i de la zona portuària– i el seu tamany requerien d’un projecte molt acurat i compatible amb les restes arqueològiques que es conserven.

El projecte, doncs, parteix de la comprensió de la importància del teatre en l’àmbit urbà i té quatre eixos d’actuació:

1. La recerca i l’excavació arqueològica del monument per conèixer millor els espais arqueològics.
2. L’execució dels treballs de conservació i restauració de les restes arqueològiques: neteja i tractament, consolidació i reintegracions volumètriques dels materials petris.
3. La museïtzació de l’espai que farà comprensible al visitant l’envergadura que va tenir aquest monument a la ciutat en època romana.
4. L’encaix del monument en l’entorn urbà i amb el conjunt dels elements que integren la Tàrraco romana i facilitar-ne el seu accés.

La fase que s’ha iniciat aquesta setmana contempla els tres primers eixos i finalitzarà aquest estiu amb la museïtzació del monument que es resoldrà a través d’un entramat lleuger d’elements metàl·lics que materialitzarà parcialment la geometria de les diferents càvees del teatre original facilitant-ne així la seva comprensió volumètrica.

La posada en valor de la zona monumental es complementarà amb la incorporació d’un equipament d’acollida de visitants i la integració dels espais adjacents que l’envolten per esdevenir un parc arqueològic estratègic en la ruta cultural del món romà de Tarragona.

/* JS para menú plegable móvil Divi */