.

El col·legi electoral de l’Institut Tarragona s’ha constituit gràcies a la presència dels segons suplents en dues taules. Fotos: J.S.

Quartes eleccions en els darrers quatre anys. Déjà vu per als votants, en unes eleccions espanyoles on tot és possible, fins i tot garantir d’una vegada per totes la governabilitat, i que s’han encetat a la ciutat de Tarragona amb la normalitat esperada excepte a l’Institut Tarragona. En aquest centre dos de les taules s’han hagut de constituir amb un cert retard per incompareixença de part dels membres titulars. Finalment s’ha pogut tirar endavant gràcies a la presència del segon suplent del primer vocal en una d’elles i del segon suplent de la presidència en l’altre. Els absents hauran de fer front a una forta sanció administrativa en cas de no tenir una justificació. La democràcia ha demostrat tenir una bona banqueta en aquest cas. En cas d’haver fallat els suplents, el primer votant i els successius haurien estat escollits per ocupar els llocs vacants.

Cal recordar que la Ley Orgánica del Régimen Electoral precisa que “el president i els vocals de les meses electorals, així com els seus respectius suplents, que deixin de concórrer o exercir les seves funcions, les abandonin sense causa legítima o incompleixin sense causa justificada les obligacions d’excusa o avís previ que els imposa aquesta Llei, incorren en la pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint”.

Encara que el més habitual són les multes, la normativa també contempla la presó, especialment en el cas que l’infractor ja tingui antecedents penals. Des de la Junta Electoral Central precisen que en el cas que s’opti per una multa serà el magistrat l’encarregat d’establir la quantitat, ja que la Llei no contempla una tarifa estàndard.

Problemes al Pau Delclòs

D’altra banda, la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar, ha fet públic aquest migdia un tuit demanant disculpes per l’apertura amb retard de la porta accessible del centre Pau Delclòs, atribuïble a “una errada humana”.

Com és habitual, la votació acabarà a les vuit del vespre, tot i que si queda algú dins del local electoral, el president de la mesa li permetrà votar.

Des de l’aprovació de la Constitució, s’han celebrat fins a 12 eleccions espanyoles: el 1979, 1982,1986, 1989, 1993, 1996, 2000, 2004, 2008, 2011, 2015, 2016 i abril del 2019. Aquesta és la segona vegada que es repeteixen comicis després que no s’hagi pogut format govern.

/* JS para menú plegable móvil Divi */