.

.

TOTS 21

Abast del simulacre del 2 de novembre. Font: Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (DGPC) provarà el proper dimecres 2 de novembre el sistema d’avisos d’emergència al telèfon mòbil ES Alert, que depèn del Ministeri del Interior del Govern de l’Estat, durant el simulacre de confinament del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) que es farà a Tarragona.

L’enviament es realitzarà a les 18.30 h i les zones on es desenvoluparà la prova són les mateixes afectades pel simulacre i on sonaran les sirenes de risc químic pel confinament. Concretament:

  • Nucli urbà de la Canonja
  • Nuclis urbans de Vila-seca i la Pineda
  • Les urbanitzacions Covamar i Mirador de Salou
  • La zona de Portaventura
  • El polígon industrial químic sud de Tarragona, excloent el polígon industrial Francolí

Aquest sistema d’avisos d’emergència dona resposta a l’obligatorietat establerta per la normativa europea de comunicacions electròniques als estats membres per disposar d’un sistema públic per enviar alertes als telèfons mòbils en cas de catàstrofe o emergència greu en una zona.

En aquests moments, aquest sistema d’enviament de missatges d’emergències al mòbil està en fase de prova i per això l’enviament només es pot fer des del Ministeri de l’Interior. Els protocols d’implantació d’aquest sistema preveuen que les diferents comunitats autònomes tinguin la capacitat de fer l’enviament directament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil. Des del Govern de la Generalitat ja s’estan fent les gestions amb el Ministeri de l’Interior per poder ser autònoms en l’enviament de les alertes.

El sistema d’avisos d’emergència al telèfon mòbil és un mètode pensat per alertar la població d’una zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident industrial. Consisteix en un enviament generalitzat i immediat de notificacions emergents als telèfons mòbils intel·ligents dins la zona on s’ha produït l’emergència. En la prova del dia 2 de novembre, els enviaments es faran només als mòbils de la zona de Tarragona en què es realitzi el simulacre de confinament.

Els avisos que es rebran als mòbils no seran missatges de text SMS com els que es reben habitualment, sinó que serà una notificació emergent que apareixerà al mòbil amb un so d’avís específic, fàcilment diferenciable dels habituals, i que no es desactivarà fins que l’usuari hagi acceptat la recepció del mateix.

Per poder rebre aquests avisos al mòbil és important configurar els dispositius per habilitar la seva recepció. Protecció Civil ha fet públiques les passes que cal seguir en cadascun dels models del mercat. Els missatges que es rebran el dia del simulacre aniran encapçalats per la frase “Alerta de Protección Civil”, seguida del text d’alerta. Aquest tipus de missatges es mantenen en pantalla fins que es clica a sobre per veure’n el contingut.

Els mòbils que tenen activada per defecte la recepció de missatges d’avís d’emergència són:

Android amb versió de software 11 o superior

iOs amb versió de software 15.6 o superior

En el cas dels Android, no permeten desactivar la recepció d’aquestes alertes, i en el cas dels iOs, permeten desactivar-la, però es recomana que no ho feu.

És possible que els mòbils amb versions de software més antigues rebin el missatge amb la capçalera “Alerta Presidencial”, seguida del text de l’alerta.

Si no tens activats per defecte els avisos d’emergència, segueix aquests passos:

Redacció