.

La CUP ha demanat que els espais de repressió franquista a Tarragona quedin senyalitzats, el dia que fa 40 anys de la mort del dictador. Foro:Tarragona21

La CUP ha demanat que els espais de repressió franquista a Tarragona quedin senyalitzats, el dia que fa 40 anys de la mort del dictador. Foro:Tarragona21

El Grup Municipal de la CUP ha presentat en roda de premsa, avui 20 de novembre, dues de les mocions que es defensaran en el Plenari Municipal del 30 de novembre amb voluntat que siguin assumides per tots els grups polítics de l’Ajuntament i esdevinguin declaracions institucionals. Les mocions proposen la instal·lació de senyalització dels espais de la repressió franquista a Tarragona i l’agermanament amb la ciutat kurda de Kobane.

Segons el conseller Jordi Martí Font, la CUP ha decidit presentar ambdues mocions coincidint amb el 20 de novembre “per mostrar el nostre rebuig al feixisme, al franquisme que es va patir a Tarragona, en el 40 aniversari de la mort del dictador Franco”.

La primera de les mocions presentada demana la instal·lació de senyalització sobre la repressió franquista a la ciutat, coordinada des del Museu d’Història d’acord amb els estudis acadèmics que sobre el tema hi ha, i començar-ne la instal·lació el 6 de març de 2006, “dia en què es compliran els 40 anys de la mort de la darrera víctima del franquisme a Tarragona.” Segons el regidor anticapitalista, “al cap de 40 anys de la mort al llit del dictador, és necessari retre un reconeixement a la memòria de les persones que van patir la repressió franquista i de forma especial a Juan Gabriel Rodrigo Knafo, recordat en el monument a les víctimes de la repressió a Vitòria i, en canvi, desconegut a la ciutat on va morir.”

Per altra banda, la consellera Laia Estrada ha presentat públicament una segona moció per tal que Tarragona s’agermani amb el municipi de Kobane, al Kurdistan sirià. Segons Estrada, “Kobane és el símbol de la resistència kurda i de la construcció d’un model social i polític democràtic i integrador a l’Orient Mitjà, on les dones són iguals que els homes i les cultures i les religions conviuen unes amb les altres”. La proposta d’agermanament s’inscriu dins d’un context internacional marcat pels atemptats de París reivindicats per Estat Islàmic i la fugida de centenars de milers de refugiats com a conseqüència de la guerra desencadenada a Síria. Kobane, segons Estrada, “és un dels pocs espais democràtics de la zona, resistent davant l’Estat Islàmic i alhora és un espai on la democràcia és real malgrat es trobin enmig d’una guerra en què bona part dels combatents neguen els mínims drets humans en els espais que controlen”.