.

Carles Navarro al centre, durant el debat. Foto: Tarragona21

Amb un clam unànime per la reducció de les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera, clam adreçat principalment a empresaris i polítics, ha finalitzat a Tarragona l’Any de la Taula eriòdica dels Elements Químics. Una crida que es considera que es pot asusmir en la fita de l’any 2050, quan s’anuncia que el planeta viurà un increment de més de dos graus de temperatura si no canvia la política d’emissions.

Des de fa temps, el director general de BASF a Espanya, Carles Navarro, està fent crides a invertir els valors i posar per davant no els beneficis empresarials -tampoc de la seva empresa- sinó la sostenibilitat, ‘o no tindrem planeta’.

Navarro ha pres part en un fructífer debat entre experts en la jornada de cloenda celebrada a l’Auditori de la Diputació. ‘Tenim reptes majúsculs’, ha arrencat Navarro, ‘com són la manca de sostenibilitat, l’emergència climàtica i la falta de lideratge’. La conclusió: ‘Vivim en un món que no és sostenible’ i ha subratllat l’aposta de BASF per provocar canvis interns i entre els seus clients ‘per tal de fer la transició a l’economia circular’, amb gran reducció d’emissions i reutilització de residus plàstics. El nou model ha de basar-se en que ‘el valor de l’accionista no sigui el principal, sinó que ho sigui el de la societat’.

La jornada ha inclòs una amena intervenció del doctor en biologia i professor David Bueno, amb el monòleg «La química dels sentiments», on ha exposat que l’ésser humà ‘no pot viure sense sentiments, però sí sense racionalitzar’. També s’ha projectat el primer vídeo premiat per la SCQ i per la Societat Europea de Química (European Chemical Society, EuChemS) —en les categories de 15-16 anys i de menys de 18 anys, respectivament— del concurs de vídeos Chemistry Rediscovered – In Your Element, organitzat per la Xarxa Europea de Joves Químics (European Young Chemists’ Network), de l’EuChemS.

El col·loqui «Quo vadis química?» ha comptat amb Carmen Claver, directora de la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat i professora a la Universitat Rovira i Virgili; Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa; Carles Navarro, director general de BASF Española i president de FEIQUE; Cinta Pastor, ex-directora tècnica del Laboratori Dr. Oliver Rodés, SA, i vicedegana del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

La lectura dramatitzada del poema del David Jou «La taula periòdica», amb Sílvia Panisello, rapsoda, i Sinta Salvadó, violoncel·lista, precedirà les intervencions finals de l’acte, que aniran a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de Carles Bo, president de la SCQ.

Any Internacional de la Taula Periòdica, una oportunitat i un èxit

Catalunya, pol químic més important del sud d’Europa, compta amb un sector químic potent i internacionalitzat, que combina l’impuls industrial amb una recerca i un desenvolupament d’avantguarda a les universitats i centres de recerca. Tots i cadascun d’ells, d’una manera o d’una altra, han volgut participar d’aquesta celebració.

Quan només queda un mes i mig per acabar l’any 2019, el balanç de l’AITP a Catalunya ‘és molt positiu’, segons l’organització. Durant el 2019 s’han organitzat a tot el territori més d’un centenar d’activitats entorn de la taula periòdica.

L’AITP català ha arribat a les quatre capitals de província i ha estat present en els diferents programes de divulgació científica que es fan a Catalunya, com ara la Biennal de Ciència, la Jornada STEAM, la Festa de la Ciència, la Nit Europea de la Recerca, el Maker Faire, la Setmana de la Ciència, la Ciència al Carrer o la Fira de la Ciència.

Les activitats organitzades han estat dirigides, sobretot, a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química, fent un èmfasi especial en la incorporació de la dona a la ciència, i d’assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp.

Les activitats amb motiu de l’AITP impulsades des de la Societat Catalana de Química i l’Institut d’Estudis Catalans han estat coorganitzades amb l’Obra Social La Caixa; les empreses BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, l’Associació de Fabricants de Química Farmacèutica (AFAQUIM); el gremi químic de CECOT, la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FEDEQUIM), i Expoquimia, punt de trobada internacional de la química de Fira de Barcelona. També han comptat amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).