Clatellada impositiva de la Generalitat als habitatges turístics

Una vista de Siurana, al Priorat. Foto: Rafael López-Mnné / Ajuntament de Cornudella

El passat 1 d’abril va entrar en vigor la Llei 5/2017 de la Generalitat, per la qual la taxa que grava les estades en Habitatges d’Ús Turístic a Catalunya augmenta en un 235% a Barcelona, i un 100% a la resta de Catalunya.

Així, tothom que s’allotgi en un Habitatge d’Ús Turístic a partir de la data esmentada pagarà 0,90€ per nit, mentre que abans eren 0,45€. A Barcelona, la pujada passa de 0,65€/persona/nit als 2,25€, segons la nova llei.

L’Associació Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT) considera que aquesta pujada és “desproporcionada, arbitrària i parcial”. A més, s’assegura que “amb aquest increment, des de la Generalitat, s’equiparen els Habitatges d’Ús Turístic, un tipus d’allotjament més familiar i més econòmic atesa la capacitat dels nostres habitacles, amb hotels de luxe”.

Per l’AAT “no té cap sentit que les persones que s’allotgin en un apartament senzill de 6 places hagin de pagar les mateixes taxes que els clients que s’allotgen en tres habitacions dobles d’un hotel de 4 estrelles”. A més, es valora que “amb aquesta pujada es perd, conseqüentment, el sentit de proporcionalitat que es demana a tots els impostos.”

Sobre aquest gravamen, tot i ser finalista, és a dir, és la persona que s’allotja qui el paga, són els mateixos establiments els encarregats de recaptar-lo i, posteriorment, liquidar-lo amb l’Administració. L’AAT, respecte a aquesta situació, comenta que “aquesta pujada ens dóna mala imatge”, ja que “som nosaltres qui hem de donar la cara i les explicacions pertinents als nostres clients”.

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *