.

.

TOTS 21

Lourdes Ciuró, consellera de Justícia, acompanyada de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; del jutge de pau, Josep Maria Fuguet; i Montse Solé, directora territorial de Justícia, a l’entrada dels Jutjats de Pau del municipi. Foto: Mar Rovira / Núria Torres

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, avisa que el Govern plantarà cara a la llei estatal que busca suprimir la figura dels jutges de pau. Ciuró insta la ministra que s’ho «repensi». «Són una figura cabdal que no podem perdre, plantarem cara a aquesta reforma», ha reiterat la titular de Justícia, en el marc d’una visita aquest divendres Montblanc, on s’ha reunit amb els jutges de pau de la zona. Ciuró vol que jutges i ajuntaments es pronunciïn, amb manifestos i mocions. Considera que cal defensar-se amb arguments. En aquest sentit, retreu que el desmantellament dels jutjats de pau suposarà «just el contrari» d’allò que, teòricament, vol aconseguir la nova llei estatal en matèria d’eficiència, agilitat i proximitat.

Davant de l’aprovació de la llei orgànica estatal d’eficiència organitzativa del Servei Públic de Justícia, el Departament ja ha encarregat un informe als serveis jurídics centrals per protegir els jutges de pau, presents a 898 dels 947 municipis catalans. «No podem prescindir de cap manera d’aquesta figura tan arrelada a Catalunya i que corre perill, plantarem cara a la reforma», ha reiterat Ciuró.

Ciuró s’ha reunit aquest divendres amb els set jutges de pau de l’agrupació de Jutjats de Pau de Montblanc, en el marc d’una trobada de treball, si bé a la comarca n’hi ha més d’una vintena. «Necessitem fer aquestes trobades, hi ha preocupació i cal explicar com podem fer front a aquest nou embat i que la ministra es replantegi aquesta reordenació», ha manifestat la consellera de Justícia.

«És una figura molt pròpia de Catalunya i per al país suposaria una pèrdua molt important; l’alternativa, que és una oficina municipal de justícia -en seus judicials-, no tindrà ni la mateixa proximitat ni possiblement no vindrà amb els recursos per implementar-la, i això ens suposarà un cost afegit», ha retret Ciuró.

La consellera, a més, considera que la llei, que ara s’obre a esmenes parcials, representa un «buidatge» de l’autogovern i que «el lamina, per la porta del darrere». Prèviament, Ciuró ha estat a Tarragona on s’ha reunit amb les autoritats judicials. En relació a la futura ciutat judicial, la consellera ha garantit que el projecte va a bon ritme.

Mar Rovira / Núria Torres