.

La representació tindrà lloc a la Catedral. Foto panoramio.com

La representació tindrà lloc a la Catedral. Foto panoramio.com

Tarragona recupera aquesta any, i després de cinc segles, el tradicional Cant de la Sibil·la, i ho fa avui Nit de Nadal a la Catedral just abans de la Missa del Gall cap a les 23.15h.

El cant estarà interpretat per la soprano tarragonina Marta Mathéu, amb acompanyament del grup vocal Ensemble O Vos Omnes i la Capella de Ministrers de la Ciutat de Tarragona. Estarà dirigit per Xavier Pastrana, sota la música del nou orgue d’estil neobarroc.

La recuperació del Cant de la Sibil·la, considerat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, ha estat un propòsit per a diversos músics de la ciutat, i ha arribat a bon port de la mà de l’Agrupació ZonaGralla. Aquest drama litúrgic s’acostumava a representar a les esglésies de l’edat mitjana durant la matinada de Nadal.

En aquesta representació, que es pretén que tingui continuïtat cada any, la Sibil·la -Marta Mathéu- lluirà un vestit brodat de mànigues amples folgades, una diadema, i a les mans durà una gran espasa.

L’origen del cant de la sibil·la és incert. Es tracta d’una representació musical medieval que barreja el cant gregorià i el drama litúrgic. Probablement es va començar a cantar a partir del segle X. Durant la darrera dècada s’ha recuperat o recreat a la Seu d’Urgell, Lleida, Barcelona i l’Alguer. En l’àmbit tarragoní, el musicòleg Higini Anglès descriu un seguit de manuscrits amb música gregoriana i cita els de l’Arxiu Històric Arxidiòcesài en el llibre ‘La música a Catalunya fins el segle XIII’. El cant de la sibil·la va gaudir d’una gran popularitat arreu dels Països Catalans fins a mitjans del segle XVI.

/* JS para menú plegable móvil Divi */