.

La tarragonina Irene Ruiz i la reusenca Marta Romera formen part de l’equip. El metratge fa visible les pors i fàstic al contacte físic, “un problema més habitual del que ens pensem”. Foto: Cedida

Cinc joves creadores, entre elles la tarragonina Irene Ruiz i la resuenca Marta Romera, han decidit arriscar per fer realitat el film “L’Agost més càlid” i han iniciat el difícil camí de trobar finançament per fer possible aquest projecte malgrat les dificultats del moment per crear cultura. El metratge, que es rodarà a diferents punts de Catalunya (Cerdanyola, explica la història de la Paula, una adolescent que encara no està preparada per compartir-se i que camina per un camí pedregós per encaixar, definir-se i sobreviure a si mateixa. “La por i el fàstic al contacte físic és un problema més comú del que ens pensem, del que es parla poc i que deriva en prejudicis i fòbies. La trama ens permet també parlar de l’adolescència, dones i LGTBI+, des de la nostra experiència vital”, asseguren.

L’equip de creadores són estudiants de darrer curs de Comunicació Audiovisual, de la Universitat Pompeu Fabra, i, malgrat que han iniciat el projecte en el marc del treball del final de grau, tenen per objectiu moure-ho en el circuit de festivals per donar a conèixer el film. La direcció va a càrrec de Marta Romera i Lia Palomar, amb Júlia Niñerola com a ajudant de direcció. Nela Franquesa és directora de fotografia i Irene Ruiz, productora. El guió l’han fet entre les cinc. “Tenim interès a mostrar com és viure el període de l’adolescència i les seves complicacions, això sumant el problema amb el contacte humà que té la protagonista. En definitiva, volem transportar part de la nostra experiència a film i així, donar forma a una història d’evolució i coneixement personal, donant visibilitat, també, el col·lectiu LGTBI+”, expliquen.

Un dels aspectes que també volen evidenciar amb el metratge és que la societat està plena de prejudicis i discriminacions per tota mena de coses, i creuen que el cinema és una de les millors maneres per normalitzar i crear un espai de confiança. Les fòbies, pors, inseguretats… són molt comunes, sobretot durant l’adolescència quan encara no saps ben bé qui ets, però se solen menysprear com si res d’això existís o fos real. “Per això hem decidit explicar una història que posi en el centre aquestes qüestions”, comenten.

Per fer realitat el projecte, han obert una recollida de fons a través d’un verkami i començaran el rodatge al maig. “Són moments complexos pel món del cinema i més si es tracta d’un equip de creadores novell, però tenim confiança en la solidaritat i en l’aposta per la cultura de molta gent que creuen en talent jove i en dones emprenedores com nosaltres”, han dit. Les aportacions, des de 5 euros, es poden fer a través de l’enllaç: L’agost més càlid — Verkami

Sinopsi

Arriba l’estiu, la Paula (17) ha acabat el batxillerat i està a punt de començar una nova etapa que l’aterroritza: la universitat. El seu somni és estudiar disseny de moda a la BAU, on ja l’han acceptada. Primer, però, necessita superar el seu major obstacle: la por i el rebuig que li provoca el contacte físic.

Cansada de les limitacions que això comporta a la seva vida, i després de passar-se tota l’adolescència sense sortir de festa, decideix acudir a la festa de fi de curs amb el seu grup d’amics. Tanmateix, la situació la sobrepassa i pateix un atac d’ansietat.

Després d’aquest intent fallit, la Paula tindrà tres mesos d’estiu per desfer-se de les seves pors i enfrontar-les de cara. En aquest viatge l’acompanyaran el Nico, amic seu des de la infància, i la Sam, una noia que acaba de conèixer i amb qui viurà un despertar sexual diferent.

Serà un estiu que marcarà a la nostra protagonista i li permetrà donar el pas cap a aquesta nova etapa de la seva vida amb més seguretat.

Redacció