.

Moment de la deliberació del jurat. Foto: Cedida

Moment de la deliberació del jurat. Foto: Cedida

El Jurat del Concurs d’Idees per a la reforma urbanística de l’entorn de les seus de l’APT ha seleccionat els 5 treballs finalistes d’entre les 13 propostes presentades. Aquest concurs, licitat i publicat al febrer passat, vol escollir la millor solució per a la renaturalització d’aquest espai urbà, millorar la connectivitat port-ciutat i Moll de Costa-passeig del Miracle i fomentar la mobilitat sostenible, entre d’altres objectius de millora. En la primera fase, es van admetre les sol·licituds per participar de 21 equips professionals després de fer l’anàlisi de cada candidatura. Un cop admesos els 21 equips, se’ls va convidar a presentar una idea inicial de forma anònima basada en una proposta gràfica i un breu resum de la solució. En aquest estadi del concurs, l’APT va rebre 13 propostes vàlides per participar. I seguint amb els passos previstos, el jurat d’experts independents format per arquitectes, urbanistes, geògrafs i paisatgistes, entre d’altres, s’ha reunit per complir amb el previst en aquesta fase: la selecció de les 5 millors solucions per a la transformació urbanística de l’entorn de les seus de l’APT.

La pròxima fase del concurs i final, serà l’elecció de l’opció guanyadora. Els 5 equips seleccionats tindran, a partir d’ara, un mes per presentar una proposta més desenvolupada i optar a ser l’equip professional que desenvoluparà el projecte final de transformació d’un espai portuari obert a la ciutat amb vocació de ser encara més accessible, natural, atractiu, agradable i transitable a peu i altres modalitats de mobilitat sostenible.

El concurs d’idees del Port de Tarragona està essent una oportunitat perquè el millor talent local i nacional competeixi per proposar la millor solució per a un espai de trobada entre el Port i la Ciutat, entre el mar i la terra. L’objectiu final d’aquest procés és la redacció d’un projecte executiu que contribuirà a crear un gran parc urbà de més de 8.000 m2 al voltant de la seu institucional i de la seu administrativa de l’APT, a la millora de la connectivitat amb la ciutat de Tarragona, a impulsar la mobilitat sostenible i a reduir les emissions de carboni.

Un jurat independent
Un jurat de professionals no adscrits a l’APT format per 6 persones (3 dones i 3 homes) professionals independents i amb una reconeguda experiència i trajectòria en el món de l’arquitectura i de l’urbanisme, ha estat l’encarregat de la selecció dels 5 millors treballs presentats. La selecció del jurat s’ha efectuat amb l’objectiu de respectar els principis de professionalitat, especialització en relació amb l’objecte del concurs, imparcialitat, absència d’incompatibilitat i independència.

Les persones que formen part del jurat del concurs d’idees són:

  • Marina Berasategui Canals – Arquitecta especialitzada en direcció de projectes i gestió integral d’edificis. Màster en Ciutat i Urbanisme i professora associada a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV.
  • Jordi Romera Cid- Arquitecte per l’ETSAB i especialista en rehabilitació i restauració patrimonial. President del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona.
  • Rafael López Monné – Geògraf, redactor i consultor especialitzat en turisme a peu, amb docència a l’Escola de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat diversos llibres dedicats a territoris i paisatges.
  • Imma Merino Audí – Arquitecta i urbanista. Màster en Estudis Territorials i Urbanístics i Postgrau en Gestió de la ciutat en la societat de la informació.
  • Francesc Santacana Portella – Arquitecte i docent en el Grau d’Arquitectura a URV. Actualment, és Cap del Servei Territorial d’Urbanisme a Tarragona i les Terres de l’Ebre. També ha estat professor al Màster de Planificació, Governança i Lideratge Territorial a la URV.
  • Pauline Solviche – Paisatgista llicenciada a l’École d’Architecture et de Paysage de Bordeus. És Màster II of Research, Geography, speciality Environment and Landscape a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc. Membre participant al projecte de candidatura del Priorat com a Patrimoni Mundial de la UNESCO com a paisatge cultural agrícola.

Una idea guanyadora final
Un cop els 5 equips seleccionats hagin lliurat un projecte més elaborat a finals d’abril, l’objectiu del concurs d’idees és aconseguir una única idea guanyadora. El mateix jurat serà l’encarregat de designar, a partir dels treballs presentats de forma anònima, l’equip professional que serà el responsable de la redacció del projecte executiu, en un termini de màxim de 4 mesos amb un pressupost total màxim de 105.000 euros (IVA exclòs); dels quals 85.000 € es destinen per a la redacció final del projecte i 20.000€ per a la posterior assistència tècnica a la direcció de l’obra.

Les 4 idees que no se seleccionin d’entre els 5 finalistes, tindran una compensació econòmica per participar de 4.500 euros (IVA no inclòs) cadascuna. La publicació de l’adjudicatari i, guanyador del concurs, així com els detalls del projecte presentat, es preveu que es faci públic a principis del mes de maig de 2023.

Un espai transformat i sostenible
El Port Tarragona té especial interès que totes les propostes que es presentin al concurs de projectes estudiïn i plantegin solucions que tinguin en compte la sostenibilitat, l’eficiència energètica i l’aprofitament de les energies renovables. La jardineria adaptada al clima, l’ús de paviments filtrants i gestió de les aigües fluvials, juntament amb la millora de la mobilitat urbana en tots els seus vessants i la priorització de la mobilitat sostenible (vianants i bicicleta) són els altres factors en els que posa èmfasi aquesta concurs. Per altra banda, les bases del concurs també senyalen el reaprofitament dels elements existents actualment, la reutilització de residus, la consideració dels usos de l’entorn i dels elements singulars i, la coherència i integració amb futurs projectes urbanístics de l’entorn Port-Ciutat.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */