.

La Facultat d’Enologia homenatja Lluís Arola, Montse Nadal i Albert Mas

Per primera vegada, aquest curs s’imparteix a la URV una assignatura d’emprenedoria en diverses titulacions. Es tracta d’un pla pilot que s’implementa a les facultats de Química i Enologia i a l’ETSE i l’ETSEQ perquè els estudiants es graduïn tenint les eines bàsiques per emprendre si volen impulsar el seu projecte.

A la Facultat d’Enologia aquestes eines seran útils per aquells que decideixin crear el seu propi celler. Per això els protagonistes de la inauguració del curs del centre, que s’ha fet aquest dijous, han estat 5 exestudiants que van decidir treballar produint vins per al seu celler: Patrick Morillo, del Celler Comunica (DO Montsant); Carme Casacuberta, del Celler Olivardots (DO Empordà); Agustí Torelló, d’AT Roca (DO Penedès); Francesc Frisach, del Celler Frisach (DO Terra Alta), i Eduard Sanromà (DO Tarragona).

La trajectòria de tots cinc és diversa i de diferent durada però tots han extret conclusions sobre allò que més pes ha tingut per tirar endavant el seu propi projecte. Són aprenentatges que han adquirit amb l’experiència i que han transmès als futurs enòlegs: la importància de comptar amb socis en qui confiar, tenir un pla d’empresa, una estratègia de vendes i una visió clara abans que res, i també conèixer món per incorporar noves perspectives a la feina, reservar-se temps per experimentar i equivocar-se i, sobretot, cultivar la paciència, perquè cal comptar uns deu anys abans no es recupera la inversió inicial.

Morillo ha ressaltat la importància de tenir coneixements en els diversos camps que abasta un celler, des de la vinya fins a la gestió i comercialització, però sobretot saber “recolzar-te en gent que conegui molt bé cada tema”. Com Morillo, Casacuberta no prové d’una família de celleristes, ni tan sols de viticultors, per això, un cop creat el seu projecte a l’Empordà, va decidir formar-se a la Facultat d’Enologia i apostar per recuperar varietats autòctones. Casacuberta ha destacat l’existència de nombrosos ajuts per als qui volen emprendre i crear el seu celler, però també la importància de saber-los trobar.

A més de les fonts de finançament, un projecte s’alimenta d’allò que ja s’està fent en altres països i també per la posada en valor del paisatge on s’ubica. Així ho veu Agustí Torelló, que ha recomanat veure món abans d’emprendre o d’agafar les regnes del celler familiar. Una idea que comparteix Francesc Frisach, que, a més, ha recomanat reservar una petita part de la producció per experimentar, condició per innovar i diferenciar-se. Aquesta idea l’ha dut a la pràctica Eduard Sanromà, el més jove de tots, amb el seu propi celler a Vilarodona, on elabora 7 vins monovarietals.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */