.

Concentració de la comunitat ucraïnesa de Tarragona aquest dijous al Balcó del Mediterrani. Foto: Tots21

Mikhail Gelfand, especialista en bioinformàtica de l’Institut de Ciència i Tecnologia Skolkovo, situat prop de Moscou (Rússia), va prendre aquest dijous la determinació d’escriure una carta oberta davant l’atac bèl·lic del seu país a Ucraïna. El text es pot llegir en el portal TrV-Nauka, una web de notícies científiques independent que ell ajuda a editar.

Segons informa la revista Science, el científic —la dona del qual té orígens ucraïnesos— va cancel·lar la seva conferència habitual sobre genòmica comparativa per a parlar amb el seu alumnat a través de Zoom de la situació. Després d’això, alguns estudiants es van unir a les manifestacions en protesta. Mentrestant, Gelfand pujava a la web una carta contra la guerra amb Ucraïna que qualifica com “un passo a cap part”. Al text ja s’han adherit centenars de científics, molts d’ells pertanyents a l’Acadèmia de Ciències de Rússia, així com periodistes científics russos.

“Nosaltres, científics i periodistes científics russos declarem una enèrgica protesta contra les hostilitats llançades per les forces armades del nostre país en el territori d’Ucraïna. Aquest pas fatal provoca enormes pèrdues humanes i soscava els fonaments del sistema establert de seguretat internacional. La responsabilitat de desencadenar una nova guerra a Europa recau enterament a Rússia”, adverteix la carta.

En una entrevista concedida a Science, el bioinformàtic indica que amb la carta pretén tres coses: “En primer lloc, demostrar que la comunitat científica russa no és el mateix que els dirigents russos. Segon, manifestar als nostres col·legues ucraïnesos que ens oposem al que fa el nostre govern i que fem el que podem per a detenir-lo. I tercer, exposar el mateix a la comunitat internacional amb l’esperança que qualsevol acció per a castigar a Rússia sigui ponderada de tal manera que no es castigui la mateixa gent que s’oposa al que s’està fent”.

El científic rus Mikhail Gelfand. / Skoltech

En aquest sentit, el científic manifesta les seves pors al fet que el bloqueig al seu país suposi encara més dificultats per al seu treball i el dels seus companys. “És difícil comprar equips. Conec a col·legues que no han pogut aconseguir màquines de seqüenciació perquè es consideren de doble ús [per a fins pacífics i militars]. Els meus companys de facultat que són biòlegs experimentals es veuran tremendament afectats. També em preocupen les decisions sobre visats. Les accions que es dirigeixen a individus o projectes individuals han de considerar-se cas per cas”, emfatitza.

Per part seva, la comunitat científica internacional també ha reaccionat davant aquesta situació. Un exemple són les societats de matemàtiques del Regne Unit, el Canadà, França, Polònia i els Estats Units, que ja han anunciat que no participaran en el Congrés Internacional de Matemàtics que està previst que se celebri a Sant Petersburg (Rússia) al juliol.

Servicio de Información y Noticias Científicas