TOTS 21

Espectacular fotografia d’una concentració ciclista en 1936 a Tarragona, a l’alçada de Rambla Nueva 41, just davant de la Sastreria Arola i la Pastisseria Tuset. A destacar els cartells de la col.lectivizació dels obrers de l’UGT. Foto: cuandosellevabasombrero..wordpress.com

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha posat en marxa la primera base de dades de l’associacionisme català contemporani, que recull 25.000 referències datades entre el 1868 i el 1980.

El projecte, engegat fa set anys, recull tota mena d’entitats -també aquelles que han desaparegut-, en funció dels cicles polítics i els esdeveniments que ha viscut Catalunya. «És la culminació de tot el que s’ha construït en aquest país a través de l’associacionisme i de la societat, que ha buscat sempre aquestes eines a través de la col·lectivitat per explicar-se i fer manifestacions», ha expressat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, Àngels Blasco.

Ramon Arnabat

Montserrat Duch

El projecte es va iniciar l’any 2012 i des de llavors s’ha buidat tota la biografia sobre les entitats, visitat els arxius i consultat els centres d’estudis per «depurar» tota la informació, segons ha explicat l’investigador de la URV i responsable de la base de dades, Ramon Arnabat. D’aquesta manera, s’ha creat i dissenyat la primera base de dades sobre l’associacionisme català.

«La joia de la corona és el conjunt dels registres, totes les entitats grans i petites han tingut importància per als seus municipis», ha precisat Arnabat. La iniciativa ha estat elaborada per al grup de recerca Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món (ISOCAC) amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, la Fundació Mútua Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La directora general de cultura popular i associacionisme del Departament de Cultura de la Generalitat, M. Àngels Blasco -al centre de la imatge- i els responsables del projecte, Montserrat Duch i Ramon Arnabat. Foto: Mar Rovira

La informació registrada està classificada de forma senzilla i segons el territori i la tipologia de les entitats -culturals, recreatives, mutuals o sindicals-, ha explicat la professora de la URV i investigadora principal del grup de recerca ISOCAC, Montserrat Duch. Així mateix, hi ha referències que contenen més informació que altres, ja que d’algunes només n’han pogut confirmar la seva existència. A partir d’aquest dijous es pot consultar tota la informació a través del web de l’Institut Ramón Muntaner (IRMU).

D’altra banda, la professora de la URV també ha avançat que l’any vinent es publicarà el llibre ‘La Catalunya social’. Amb aquesta futura publicació, que diu que és el resultat d’un «treball de formigueta de molta gent», es confirmarà el «mite que Catalunya ha tingut tradicionalment una capacitat associativa autoorganitzada des de la societat civil».

L’Arxiu Hstòric de Tarragona és la base fonamental de la informació que es pot recollir sobre associacionisme. Té un índex que va del 1849 al 1982.

Accediu a la base de dades en aquest enllaç.

Consulteu l’índex toponímic de l’Arxiu Històric de Tarragona en aquest enllaç.