.

.

TOTS 21

Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d’òxid d’etilè a les instal·lacions de l’empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Foto: ACN

CCOO denuncia que dos anys després del greu accident d’IQOXE no s’han fet avenços significatius en matèria de seguretat i per erradicar la precarietat

Dos anys després del greu accident ocorregut a IQOXE, no s’han fet avenços significatius respecte les reivindicacions sindicals i ciutadanes per millorar la seguretat per garantir que no es torni a produir un succés com aquest. CCOO denuncia la inacció del Govern durant aquest període i lamenta que s’hagi deixat el sindicat al marge de la revisió dels plans d’emergència i que no s’hagi avançat en la coordinació d’activitats preventives entre empreses.

CCOO exigeix a l’Administració que es reactivi la Comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona, que no s’ha reunit des de l’inici de la pandèmia, i que incorpori els sindicats en les meses tècniques de revisió del PLASEQTA per poder fer aportacions per garantir que es compleixen les mesures i els protocols necessaris en cas de qualsevol incident, així com assegurar una bona coordinació entre les diferents empreses del polígon en matèria de seguretat per minimitzar riscos i garantir la seguretat de les persones que treballen al polígon i també de la ciutadania del Camp de Tarragona.

Quant a la prova pilot que properament durà a terme l’Administració per detectar núvols tòxics i fuites, en el marc del PLASEQTA, CCOO considera que aquesta mesura s’havia d’haver dut a terme ja fa temps, no dos anys més tard, i lamenta que no s’hagi tingut en compte els sindicats en la seva elaboració ni se’ls hagi informat, com a part interessada, de les mesures que s’estan desenvolupant en el marc d’aquest pla.

D’altra banda, no s’ha resolt el problema de la precarietat laboral existent al sector per l’externalització d’activitats a les empreses principals, una precarietat creixent que posa en risc la seguretat de totes les persones que treballen a la petroquímica i, de retruc, a la ciutadania de la zona.

Pel que fa a IQOXE, CCOO denuncia que la direcció de l’empresa no ha canviat d’actitud ni ha fet cap tipus d’autocrítica, que no existeix una relació fluïda amb la representació de la plantilla i que continuem denunciant incompliments per part de l’empresa en temes laborals i de seguretat.

Davant d’aquesta situació i coincidint amb el segon aniversari de l’accident d’IQOXE, demà divendres, 14 de gener, a les 18.15 h, sindicats i entitats veïnals i socials han convocat una concentració a les portes de l’empresa per reivindicar més seguretat a la petroquímica i exigir a IQOXE que demani perdó. A les 18.37 h sonarà una sirena simbòlica en record de les víctimes.