.

.

TOTS 21

CCOO de Serveis denuncia que els grans xefs amb estrelles Michelin defensen tenir becaris sense cobrar, declarant que “per a ells és un privilegi”.

En els últims dies han aparegut a diversos mitjans de comunicació declaracions de diversos xefs sobre si el fet de tenir becaris “gratis” a les seves cuines és, segons alguns, “esclavitud” o “un privilegi”. Jordi Cruz, famós cuiner estrella Michelin i jutge d’un “talent show” a una televisió pública és dels qui ha dit que els “stagiers” -denominació de l’alta cuina francesa que ells utilitzen-, traduït a l’espanyol i al conveni d’Hostaleria com a “aprenent de cuina”, treballen gratis per ser per a ells “un privilegi”.

La Federació de Serveis de CCOO vol deixar clara la seva posició respecte a aquestes declaracions sobre els becaris a les cuines de restaurants de luxe:
1r.- A la legislació d’hostaleria NO existeix la categoria professional de Becari.
2n.- Existeixen la regulació de Contracte en Pràctiques, Contracte per a la Formació i l’Aprenentatge, i Contracte a Temps Parcial, els quals estan regulats als convenis col·lectius per a l’hostaleria així com a l’Acord Laboral Estatal (ALEH) del sector.
3r.- L’accés a la Formació Professional està perfectament acordat per les Associacions Patronals de la Restauració i Bars (FEHR), d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) i les centrals sindicals CCOO i UGT.

CCOO de Serveis considera que cap treballador del sector ha d’“agrair” el fet de treballar gratis a canvi d’una suposada titulació. Els restaurants amb estrella Michelin, igual que qualsevol altre establiment del sector, estan obligats a complir amb els convenis col·lectius i la legislació vigent, Estatut dels Treballadors; el contrari originarà una competència deslleial entre empreses i una contractació fraudulenta en matèria de mà d’obra.

Cap treballador té l’obligació de pagar per treballar, perquè aquests restaurants ja cobren per elevats preus pel cobert i s’enriqueixen amb la feina d’uns treballadors que l’única cosa que volen és foguejar-se en les cuines a favor de la seva professió.

Més informació sobre la signatura del darrer Conveni d’Hostaleria de Catalunya a internet:
https://www.ccoo-servicios.es/catalunya/html/31829.html