.

Un dels dos detinguts per robar a gent gran fent-se passar per revisors de la llum i el gas. Foto: Mossos d’Esquadra

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Barcelona atribueixen 22 robatoris violents, furts i estafes al grup criminal que utilitzava el mètode dels falsos revisors i que va ser desmantellat el 13 de juny. El 16 de juny el líder del grup criminal va entrar a presó per ordre del jutjat instructor de la causa, mentre que l’altre membre va quedar en llibertat amb càrrecs.

Ja en el moment de la seva detenció, se’ls atribuïen cinc fets, un robatori violent, dos furts i per un delicte d’estafa en el cas de l’home i per un robatori violent més en el cas de la dona.

Però la investigació no es va aturar un cop s’havia desmantellat el grup i detinguts els seus membres. Els investigadors de la DIC de Barcelona van aconseguir relacionar-los amb disset fets més gràcies als objectes i altres indicis que es van poder intervenir a les entrades i perquisicions el dia de l’explotació de la investigació.

No tan sols això, sinó que gràcies a la identificació dels autors, altres unitats d’investigació van aconseguir resoldre fets similars que restaven sense autor conegut. Entre aquests fets, s’hi troben un robatori violent i una estafa a Sant Feliu de Llobregat, on els investigadors han identificat a tres dels quatre autors. A més, quatre furts i estafes bancàries, dos a Reus, una a Santa Coloma de Gramenet i una altra a Hospitalet de Llobregat, on l’identificat és el principal investigat, o membres del seu grup.

Els fets delictius que se’ls atribueixen són una estafa, en el primer cas, el furt d’objectes, joies, diners i targetes bancàries, i en dos casos, el robatori violent.

Objectiu: persones d’edat avançada i vulnerables

La primera tasca dels detinguts era la selecció de la víctima. Normalment, es tractava de persones d’edat avançada, o especialment vulnerables, que vivien soles. Un cop seleccionades, un dels membres del grup feia una trucada on s’identificaven com la companyia del gas, es presentaven i tractaven les víctimes pel seu nom de pila. També les hi feien diverses preguntes de control per comprovar que es trobaven soles. Un cop havien confirmat la informació, les avisaven dient que en uns minuts s’adreçarien al domicili uns operaris per a fer comprovacions de la instal·lació del gas.

Les persones que s’adreçaven al domicili ho feien amb roba de treballador i targetes amb logotips falsos de la companyia de gas per donar més credibilitat a les víctimes.

Un cop al domicili distreien les víctimes mitjançant enganys i la posada en escena d’una suposada revisió del gas i les hi sostreien targetes de crèdit, joies i els diners en efectiu que disposessin. Paral·lelament, recopilaven les dades necessàries de les claus d’aquestes targetes així com de la banca en línia per sostreure diners del seu compte bancari.

Si la víctima no accedia a donar aquestes dades, els presumptes autors no dubtaven en amenaçar-les i en utilitzar la violència en la seva contra. En alguns casos van reportar amenaces amb armes blanques.

Les joies recuperades, a disposició de les víctimes

Algunes de les joies intervingudes pels Mossos provinents de diversos furts i robatoris. Foto: Mossos d’Esquadra

Les joies recuperades pels investigadors provinents d’altres fets delictius sense identificar es troben actualment en dipòsit policial a l’espera de poder ser retornades als seus propietaris.

Les persones que hagin estat víctimes d’un robatori d’aquest tipus i encara no hagin recuperat les joies, han d’enviar un correu electrònic a itpg31233@gencat.cat i els investigadors hi contactaran per mostrar-los fotografies dels objectes recuperats.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */