.

Transfusió de llenguatge social en el discurs polític català, tan dominat per les fronteres, durant la presentació de la candidatura territorial de Catalunya en Comú-Podem a Tarragona. Negociat a Madrid el primer lloc en favor d’una representant del partit de Pablo Iglesias, el presidenciable Xavier Domènech ha fet costat a la vendrellenca Yolanda López, cap de llista acompanyada de molta gent dels seus i poca visibilitat dels altres que també formen part del còctel. “Estem aquí per a la que la Catalunya social, plural i de la classe treballadora agafi el protagonisme que es mereix. Venim -afirmava López- d’uns governs que han fracassat en la seva estratègia” en referència igual de vitriòlica a l’espanyol i al català. “Els dos blocs han fracassat”, refermava, abans de presentar Domènech com “l’única persona que pot oferir ponts en comptes de fronts”.

En aquesta voluntat de”desbloquejar Catalunya per obrir el canvi a Espanya” de la que en vol fer bandera López s’hi troba una llista “amb candidats de totes les comarques i de totes les sensibilitats d’esquerres passant per persones pertanyents a plataformes socials”. “Volem que Tarragona deixi de ser una província de segona”, comentava abans de deixar el camí expedit a Domènech per carregar contra el model productiu de la demarcació exemplificat amb Hard Rock. “Hem viscut massa temps una política feta des del centre, una segmentació social que s’ha convertit en una segmentació territorial, i el principal monument és el projecte de Barcelona World”.

Segons Domènech, “l’única proposta de desenvolupament econòmic que tenien per Tarragona era clarament feta des de fora”. I això, és a dir “baixos sous, feina de baixa qualitat i precarietat” en un territori “on la crisi social i l’atur és la més aguda de tota Catalunya”. “L’única aportació del PDeCAT i ERC ha estat canviar el nom de Barcelona World pel de Hard Rock”, ironitzava, per passar a defensar la “connectivitat de Tarragona” i la inversió “en el teixit productiu divers” i evitar “temptacions de nous transvasaments encoberts de l’Ebre”.

Entrant ja en temes de caràcter general, Domènech ha reiterat el seu argumentari de considerar “intolerable” intentar “resoldre un conflicte polític penalment” en referència a les declaracions per un presumpte delicte d’odi que s’estan produint a Reus. “Des de l’aplicació del 155 estem vivint un marc que hem de poder superar. El 21-D ha de servir per recuperar l’autogovern de Catalunya i avançar com a país”.

 J.S.