TOTS 21

Una família de turistes, mirant un fulletí. Foto: ACN

La recuperació de l’ocupació turística continua a l’agost, amb 11.000 afiliats més en l’hostaleria, agències de viatges i operadors a Catalunya, segons les dades publicades per Turespaña aquest dimarts. El territori català és el tercer més dinàmic de l’Estat en creació de llocs de treball turístics, per darrere dels 19.716 llocs de treball generats a les Illes Balears i dels 18.956 d’Andalusia. En el conjunt estatal, durant el vuitè mes de l’any els treballadors afiliats a la Seguretat van registrar un increment interanual d’un 4%, és a dir, de 91.405 afiliats més. En concret, la població assalariada en el sector va créixer un 5% i l’autònoma un 0,5%. L’ocupació en turisme ja representa el 12,3% del total d’afiliats a l’economia estatal.

Aquest creixement interanual s’ha registrat en gairebé totes les branques turístiques menys en la de les agències de viatges. En l’hostaleria hi va haver un creixement de 67.079 afiliats a l’agost, dels quals 26.109 en els serveis de menjars i begudes i 40.970 en els d’allotjament. A més, les altres activitats turístiques van pujar en 27.525 treballadors, mentre que a les agències de viatges hi va haver una disminució de 3.199 persones empleades.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha valorat les dades com a positives, ja que «mostren que la tendència de recuperació en l’ocupació turística s’ha consolidat a l’agost amb un creixement superior, en termes relatius, al que hi ha hagut per al conjunt d’afiliats en l’economia espanyola i en el sector serveis». «Tot i aquesta millora», ha continuat, «cal encara prorrogar l’escut de seguretat que han suposat els ERTO» en sectors més afectats per la «lenta recuperació de la mobilitat internacional», com és el cas del turisme.

ACN