.

.

TOTS 21

Aquest any, per culpa de la pandèmia, no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuits a la brasa als carrers del poble. Foto: Cedida

‘La pandèmia ens ha trastocat molts plans’, explica a Tots21 el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell, Jordi Jové. Tot i això, ‘ens ha donat l’oportunitat de reinventar-nos i adaptar-nos als nous temps, comunicacions i feina telemàtica, vídeo-consultes entre metges i pacients, etc’.

La tecnologia ha arribat també a la tradicional Festa de la Banya. Aquesta tradició és un record de les tradicionals disputes entre Reus i Castellvell i te el seu origen en els “Bans” dits també “Banyes” o “penes” que les autoritats de Reus feien pagar com a càstig a les múltiples rebel·lies dels castellvellencs (10 lliures el 1510 per tenir més bestiar del permès per exemple)

Cal recordar que fins 1854 el terme de Castellvell començava al Portal i els Masets (Carrer Sant Pau, Sant Vicens i Sant Jaume), la Font Vella i Santa Anna pertanyien a Reus (unes 57 cases l’any 1840, o sigui uns 250 habitants). L’any 1854 amb la independència se suposa que de forma alegre, els castellvellencs comencen a “cobra la Banya” als reusencs que volien travessar el poble. Sense estipular cap quantitat i a canvi de la donació es convidava a menjar i beure. Aquesta tradició desapareix l’any 1932 i no es recupera fins 1984.

Aquest any, degut a la pandèmia, l’Ajuntament ha informat a Tots 21 que ‘no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuites a la brasa als carrers del poble’. Però no per això volen trencar l’esperit de la festa que és “fer pagar” per passar pel poble els centenars de reusencs que ho fan cada dia. ‘Per això hem habilitat la possibilitat de fer un Bizum a tots aquells que amb bona voluntat vulguin col·laborar amb aquest poble que tant els ajuda a fer salut, baixar el colesterol i a fer running’, subratlla Jové.

Al final de l’article trobareu un link i un codi QR que us portarà a la pàgina on hi ha les instruccions per poder fer-ho. Si amb el codi no hi accediu bé, a sota hi ha el link. Recordeu que si al fer el Bizum cliqueu el boto de “Donació” us la podreu desgravar d’hisenda en la propera declaració. Aquí teniu l’accés:

https://dearphones.com/banyaCastellvell