.

.

TOTS 21

La família de mossèn Creu mostrant la medalla cocedida per l’ajuntament a títol pòstum. Foto: Tots21

Moment en el qual l’alcalde, Josep Sabaté, lliura la medalla als germans de mossèn Creu. El Felip havia estat ahir el pregoner de la Festa Major. Foto: Tots21

La família de mossèn Creu Saiz ha rebut aquest matí la distinció de Fill Adoptiu a títol pòstum de Castellvell del Camp concedida pel consistori de manera unànime, a proposta de la Junta del Patronat de Santa Anna després d’una campanya de recollida de signatures. Una mostra de «l’estima que li tenia el poble. Va ser una bona persona que va tornar amb escreix a Castellvell tota l’estima que se li va donar», afirmava l’alcalde Josep Sabaté, en l’acte dut a terme a l’església de Sant Vicenç Màrtir perquè l’escenari original, l’ajuntament, s’havia quedat petit davant la petició d’assistència. La cerimònia ha comptat amb l’assistència de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que ha destacat com mossèn Creu «es va saber fer ciutadà d’aquest poble. I ara el poble el fa un dels seus».

L’acte ha comptat amb la presència de l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Planellas; l’alcalde, Josep Sabaté; el rector de la parròquia de Castellvell, Albert Fortuny, i el Prior de la Prioral de Sant Pere de Reus, Joan Anton Cedó. Foto: Tots21

Tots dos han lloat, a més de la dimensió religiosa de la seva figura, el seu vessant ciutadà. El batlle recordava la seva «cordialitat» i com, estan al poble, sempre procurava visitar les persones grans malaltes o soles. Emocionat, també rememorava els instants en els quals se’l trobava i «fèiem petar la xerrada perquè els dos ens agradava parlar», així com els moments en els quals el va ajudar personalment. Sabaté ha aprofitat per agrair a la resta de regidors el vídeo que van en el qual li volien donar forces per fer front a la malaltia que el va acabar matant el 15 de gener de l’any passat. «Mossèn Creu està ael nostre cor».

L’acte s’ha traslladat de l’Ajuntament a l’esgésia de Sant Vicenç davant l’elevada petició d’assistència. Foto: Tots21

Per la seva banda, Planellas assegurava que «ell va aportar el seu granet de sorra en el creixement humà d’aquest poble» i deixava clar que «sempre va considerar la parròquia de Sant Vicenç com la seva». I això malgrat haver estat prestant 20 anys de servei ininterromput a Reus, entre altes càrrecs com a prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol. El seu successor, Joan Anton Cedó, també estava present en l’homenatge, juntament amb el rector de la parròquia de Castellvell, Albert Fortuny.

El punt final l’ha posat la Coral de l’Era del Casal de Gent Gran, dirigit per Enric Valls, que ha interpretat una de les últimes peces que mossèn Creu va cantar quan era membre de l’entitat i una altra que estaven assajant abans de la malaltia.

Biografia

Nascut el dia 2 de maig de 1941 al municipi de Valdecolmenas de Abajo, a Cuenca, va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona l’any 1964, el mateix any que va ser ordenat prevere a l’església parroquial de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp.

Diplomat en Sagrada Escriptura i Filologia Catalana, i llicenciat en Pedagogia, va exercir els seus primers anys de ministeri com a vicari de les parròquies de Sant Salvador del Vendrell (1965-1966), de Sant Esteve de Vila-seca (1966-1970) i de Santa Maria de Cambrils (1970-1984). Seguidament, l’any 1984, Mn. Creu va ser nomenat rector de l’església parroquial de La Puríssima Sang de Reus. Va ser-ne el rector fins l’any 1996 i també anys més tard, del 2002 al 2016. A més, durant uns pocs mesos, va ser administrador de dues parròquies de la ciutat de Reus: de Sant Francesc d’Assís (2000) i de Sant Josep Obrer (2004). Durant dues dècades, de 1996 a 2016, va ser el prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus i l’arxiprest.

Mn. Creu també va ser membre del Consell Episcopal, entre els anys 1997 i 2005, com a vicari episcopal del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i l’Urgell-Garrigues. Entre d’altres càrrecs pastorals va ser professor i capellà dels germans de La Salle de Cambrils; membre del Consell Presbiteral entre els anys 1981 i 1988, i també durant l’etapa de vicari episcopal, a raó del càrrec; membre del Col·legi de Consultors, de 1998 a 2008; prefecte de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, de 2002 a 2016; i consiliari de l’Arxiconfraria de Nostra Senyora de Lourdes de Reus, de 2013 a 2016.

Gran Ball de Festa Major i Diada Castellera

L’acte de reconeixement a mossèn Creu figurava dins de la programació de la Festa Major de Santa Anna, que aquesta tarda-nit té dues cites per sucar-hi pa. La primera, les 19:00 h a la Plaça Jacint Verdaguer, una cercavila gegantera amb els Gegants de Castellvell, de les Borges Blanques, de Santa Coloma de Queralt, del Barri del Port de Tarragona, de Cambrils, de la Colla Nostra (Aragó), d’Alcover, d’Alforja, del Carrer Merceria de Tarragona i en Pitot i la Pitota. I ja a les 23:30 h a La Pista Poliesportiva acollirà el Gran Ball de Festa Major amb el ritme de l’Orquestra Vendetta Project.

Aquest diumenge arriba un altre dels plats forts, en forma de jornada Castellera amb els Xiquets de Reus i els Xiquets de Cambrils a les 12:00 h a la Plaça Catalunya. A partir de les 13:00 h es podrà gaudir d’un vermut i uns pinxos a càrrec de diverses entitats del poble, tot amanit amb la Xaranga Bufacanyes.

J.S.