TOTS 21

A la imatge, les autores que exposen treballs de pintura a Cal Baranxó. Foto: Tots21

Castellvell del Camp ha encetat els actes de la Festa Major de Santa Anna amb la posada en marxa aquest divendres de quatre activitats culturals. En bona part d’elles els i les protagonistes són artistes de la vila.

Arrencava el ‘tour’ cultural amb la inauguració de dues exposicions a Cal Baranxó: una sobre els treballs de pintura de l’Associació Castellvellart i una exposició de maquetes de Felip Saiz. En el primer dels casos es tracta d’una mostra de treballs que dirigits per l’artista asturiana afincada a Reus Marta Argentina ofereix obres d’Assumpta Roig, Maria Dolors Monné, Blanca Ventura, Rosa Maria Herrera i Roser Roca.

‘Son treballs fets durant el curs’, recordava Marta Argentina, una artista fundadora del col.lectiu reusenc Pinzell Trempat i que té obra exposada a Corea del Sud, Shangai, Moscou i Dubai. La pintora fa classes durant l’any i a final de temporada arriba la mostra d’obres, que es podrà veure fins diumenge. La inauguració corria a càrrec de l’alcalde, Josep Manel Sabaté, que havia de fer-la al carrer davant l’elevada presència de públic i donades les mesures anticovid.

Felip Saiz, germà del que fou prior de la Prioral de Reus -Creu Saiz-, exposa treballs finament elaborats en maquetes d’edificis de llocs molt diversos. Alguns són de Castellvell mateix, com l’església de Sant Vicenç màrtir, i d’altres reprodueixen part de llocs mundialment coneguts com la muralla xinesa, la reproducció de com devia ser el Far d’Alexandria, l’Arc de Triomf de París o diverses esglésies i monestirs de llocs com Palència o Zamora. Restarà oberta també fins aquest diumenge a Cal Baranxó.

Tocava tot seguit la inauguració dels treballs fets per l’Associació de Dones de Castellvell, que justament celebra 25 anys de vida i serà la protagonista del pregó de la Festa Major. Mireia Sabaté condueix un equip de prop d’un centenar de dones que ofereixen a la sala polivalent de l’Ajuntament una mostra dels treballs de final de curs, basats en el patchwork, la punta de coixí la mitja i altres formes artístiques. L’alcade destacava que el col.lectiu ‘és un referent al nostre poble’. Aquest cap de setmana, Castellvell viurà una trobada de puntaires.

Arrelats

Acabaria la jornada amb una de les perles culturals d’aquesta Festa Major, la presentació del llibre ‘Arrelats’, que editat per Sidillà, ha fet fortuna mediàtica i on tres autores/es aborden les cases catalanes que han mantingut la mateixa família durant generacions. En el cas del Camp de Tarragona en tenim tres: Cal Dalmau del Pou, del 1583, a la Nou de Gaià (el Tarragonès); Els Baiges de Cal Bargalló, del 1608, a Montbrió del Camp (el Baix Camp) i els Fernàndez del Mas d’en Gregori i Can Pellicer, del 1670, a Porrera (el Priorat).

Un dels seus autors, Ignasi Revés, era present en un acte presidit pel regidor de Cultura, Jordi Jové, i presentat per Eduard Lopez, que qualificava l’obra de ‘meravellós artefacte literari’. Jové recordava que a Castellvell hi ha famílies, com els Sugranyes, que tenen documentat l’arbre genealògic des del segle XIV. De fet, diversos Sugranyes eren presents a l’acte. La intrahistòria i la història menuda traspua en el llibre per oferir una visió coral on es repeteixen les pautes als diferents punts del país analitzats -la figura de l’hereu, la supervivència econòmica de la família, els perills de la globalització,…-. Revés detallava un aspecte sorgit del treball: ‘Les històries orals tenen una durada de 150 anys’. Després es perden i per això és tan important deixar-ne testimoni per escrit.

L’estima pels arrels i una certa obligació moral dels actuals propietaris de mantenir i no perdre la propietat destil.len en aquest llibre original que narra les vivències de 21 famílies que han romàs a la mateixa propietat durant segles i del que s’anuncia tindrà continuïtat en un segon volum.

Jaume Garcia

Resseguiu el programa d’actes de la Festa Major en aquest enllaç.

L’alcalde, fent la inauguració de les mostres de pintura i maquetes al carrer. Foto: Tots21

Una mostra dels treballs de pintura. Foto: Tots21

Sala on s’exposen els quadres i les maquetes. Foto: Tots21

Maqueta de l’església de Sant Vicenç de Castellvell. Foto: Tots21

Francesc Saiz, maquetista. Foto: Tots21

Mostra dels treballs fets per l’Associació de Dones. Foto: Tots21

Un altre detall del que s’hi pot veure. Foto: Tots21

Jordi Jové, Ignasi Revés i Eduard Lopez, durant la presentació del llibre. Foto: Tots21

Imatge del públic assistent a la presentació. Foto: Tots21