.

Carla Aguilar-Cunill, quan encara era consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Manel Granell

L’Executiva Nacional de Catalunya en Comú ha provocat aquest dijous, a poques hores la Revetlla de Sant Joan, una foguera política en l’àmoit de les esquerres a Tarragona. La regidora Carla Aguilar-Cunill, actual portaveu i consellera de l’espai i el regidor no adscrit per alguns, i transfuga per altres, Hermán Pinedo, han estat expulsats de la formació per la qual es van presentar en les eleccions municipals del 2019. A més, Enric Verdú, secretari d’organització de Tarragona en Comú, i Elisa Alegre, co-coordinadora, han quedat suspesos de militància per 17 i 23 mesos respectivament.

La reacció d’Aguilar-Cunill ha vingut aquest vespre en forma de comunicat de premsa molt dur, en el qual argumenta que ha estat víctima “d’assetjament que es porta donant cap a la meva persona i el meu entorn des de fa ja temps. De fet, actualment hi ha una denúncia presentada per assetjament dins del partit de la que hem estat víctimes tant jo com Elisa Alegre”, etziba la regidora demanant de pas “disculpes” per “la meva absència a la política municipal dels darrers mesos”. Una desaparició que seria deguda “a una situació emocional complicada que ha comportat una baixa per ansietat i depressió” motivada pel bullying que assegura haver patit. “Per tant -afirma Carla Aguilar-, és important remarcar que aquesta expulsió arriba en un context en què hi ha aquest procés obert per assetjament que ha tingut un alt cost personal que ha provocat la baixa en la qual em trobo actualment”.

Pel que fa a l’expedient obert que ha portat a la seva expulsió, la regidora assegura que tant ella com Alegre “hem presentat en total 90 pàgines d’al·legacions, amb proves que demostren la invalidesa dels arguments presentats en contra nostra, de les quals no hem tingut resposta. Precisament un dels arguments presentats era la manca de confidencialitat en el procediment, situació en la que ens tornem a trobar avui, en que encara no tenim constància oficial d’aquesta resolució.

L’expedient “es va obrir per la decisió presa de tenir en compte els vots de les assemblees de Podem i d’En Comú per decidir el posicionament sobre els pressupostos municipals”. Davant “la demanda de tenir en compte només una de les assemblees” (la dels comuns), i fruit que “no hi va haver un mecanisme orgànic de resolució, es va fer allò que semblava més just i d’acord amb el que s’havia fet anteriorment en situacions similars (entrada a govern i decisió de no ampliar-lo), que era tenir en compte les dues assemblees”.

L’altre motiu de l’expedient “és el final de la relació laboral d’un càrrec de confiança. Aquesta es va fer d’acord amb el procediment realitzat en una ocasió anterior i amb sobrats motius de vulneració de la confiança dipositada. Motius en els quals mai he incidit en públic per protegir el nom i la dignitat pública d’aquesta persona. En canvi, aquest fet ha provocat difamacions públiqúes cap a mi, dient que s’havia despatxat de forma irregular i estant ell de baixa, coses que no són certes”.

“Soc la portaveu d’En comú podem a l’Ajuntament de Tarragona i, com a tal, vaig actuar, en conseqüència i buscant una solució justa i d’acord amb els antecedents. Tinc la consciència molt tranquil·la i un profund agraïment a totes les persones que orgànicament em van acompanyar, ajudar i recolzar en aquesta decisió que va ser conjunta”, dispara Carla Aguilar, abans d’assenyalar que “tinc clar que la política institucional és un lloc temporal i em sap molt de greu que aquests problemes interns estiguin debilitant la capacitat del nostre espai d’incidir en la política municipal i en la millora de la vida de la gent. Crec que en aquest sentit aquest procés és un fracàs col·lectiu”.

Redacció