.

L’Arquebisbe de Tarragona amb el director de Càritas a Tarragona i el de Salou durant la jornada de voluntariat a Salou. Foto: ACN

Uns 180 voluntaris de Càritas han participat aquest dissabte a Salou en una jornada de formació de la diòcesis de Tarragona. L’organització considera que la pobresa “s’ha cronificat, i no és només d’aliments o de roba, sinó que s’ha institucionalitzat en l’estructura social”, segons Francesc Roig, director de Càritas Diocesana Tarragona. Per això, intenten formar els seus voluntaris perquè canviïn el xip i s’orientin cap a una ajuda més personal i laboral, ja que els perfils de pobresa han canviat. “Tenim joves sense treball, o amb sous molt baixos i escassos, amb contractes deficients”, enumera Roig, que creu que aquesta situació “dona poques perspectives de futur per la societat que desitgem”. Des de Càritas apunten que hi ha hagut una recuperació econòmica però que els voluntaris no la troben a peu de carrer, i és que el nombre de persones que atenen no ha baixat. A Catalunya, hi ha 12.000 voluntaris de Càritas, 1.600 dels quals hi col·laboren activament a Tarragona.

Per Roig, “la crisi és com si haguéssim tingut un terratrèmol, i sota les runes encara hi ha afectats per la situació”. L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que ha participat en la jornada, ha explicat que aquests afectats que estan “sota la runa” són els que cal treure”. Això, es pot fer amb “acolliment, detectant els problemes de les persones, ajudant-les en l’itinerari personal i veure si les podem fer sortir del pou o del fang de la pobresa”, ha explicat l’arquebisbe, que reclama que “ningú quedi descartat” per considerar que “no hi ha res a fer amb ell”.

A les activitats, al Teatre Auditori de Salou, també ha participat Francisco Lorenzo, coordinador de l’equip d’estudis de Càritas Espanyola, que ha fet de ponent en una xerrada on els voluntaris també han pogut intercanviar les seves inquietuds. Per Lorenzo, s’ha d’estudiar en quina mesura s’està concretant la recuperació econòmica. “D’alguna manera és cert que s’han aturat les tremolors del terratrèmol però donar per finalitzada la crisi sense acompanyar qui continua entre les runes o oblidar-los és un risc ètic important”, ha explicat.

En aquesta línia, Lorenzo veu risc que aquesta pobresa crònica, amb sous precaris, habitatge incert i situacions de soledat, s’allargui. Amb tot, recorda que l’organització “pot fer companyia, tenir presència als barris i donar suport a determinades situacions” però que és l’Estat qui se n’ha d’encarregar de garantir els drets fonamentals de les persones.

La jornada, que porta el títol ‘Construïm una Càritas acollidora’, s’ha començat a les 9.30 hores i s’allarga fins passades les cinc de la tarda. A més de ponències, s’ha projectat un audiovisual de la tasca dels voluntaris, s’ha programat un dinar i es farà una sessió de teatre improvisat a càrrec de la companyia ‘Impro Acatomba’. Després de dinar, els participants es poden dirigir als locals del Filigrana de la Càritas Parroquial de Salou, amfitriona de la jornada, per a poder veure els treballs de costura que fan els voluntaris.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */