.

Dues alumnes segueixen les explicacions de la seva mestra. Foto: Tarragona21

Com distingir el que és la glucosa d’un altre producte en pols que resulta que també és de color blanc, com la lactosa o el clorur potàsic?. Els laboratoris professionals de la URV han posat a l’abast, de la mà de BASF, 12 experiments relacionats amb amb els continguts de l’assignatura de Física i Química adreçat a adolescents d’instituts del nostre entorn.

Així, més de 450 nois i noies de 4t d’ESO d’instituts del Camp de Tarragona participen en els experiments del programa “El laberint de les substàncies”, que impulsa BASF amb la col·laboració de la URV. Des del 21 de gener fins a l’1 de febrer els adolescents viuen de prop l’activitat als laboratoris del campus Sescelades amb l’objectiu de despertar-los l’interès per la química.

Aquest programa forma part del projecte Teens’ Lab de l’empresa química alemanya. L’activitat porta els alumnes de secundària a estudiar les propietats dels materials i distingir-los aplicant mètodes de recerca física i química. També determinen el pH i la densitat de les substàncies desconegudes i experimenten amb la solubilitat, la capacitat de fermentació i el color. “Són pràctiques semblants a les d’institut”, subratllava Carles Lozano, de la URV.

En aquesta cinquena edició hi participen centres de Reus (l’Escola Maria Cortina, l’Institut Salvador Vilaseca, l’Institut Joan Tapiró, l’Institut Roseta Mauri i el Col·legi Maria Rosa Molas), Tarragona (el Col·legi Lestonnac, l’Institut Martí i Franquès, l’Institut Pons d’Icart, l’Escola Joan XXIII), la Canonja (Col·legi Aura) i les Borges (Institut Fontanelles), destacava Pol Ollé, de l’equip de Comunicació de BASF.

L’Hanna i l’Omayma troben fàcil l’experiment. Foto: Tarragona21

Són alumnes com la Omayma i Hanna, de l’institut Josep Tapiró de Reus, que estan estan cursant quart d’ESO, amb optatives com Física i Biologia. “Trobàvem que podia ser una experiència més. Com ens interessa la química, potser més endavant estudiarem Enginyeria Química”, deia Hanna. Es tracta en bona part de despertar l’interès per la ciència química en una edat en què els alumnes ja s’estan encaminant a definir la seva vocació professional.

“Estem dubtant què estudiar, però tenim idees. Tenim clar que serà de ciències”, diu la Hanna. El laboratori de l’ETSEQ de la URV és d’un nivell professional que no es troba en cap institut de secundària: “Té molts materials, molts estris específics per a la química, és molt gran, força espaiós”, diu l’Omayma. Les proves que els tocava fer avui, ‘El laberint de les substàncies’, no els ha resultat especialment dificultoses: “Ja les hem estudiat a ‘institut”, subratllaven. “Això sembla fàcil”.

J. Garcia