.

.

TOTS 21

Imatge històrica de la conducció d’aigua del fons. Foto: Vallve / CIT/L’Arxiu

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona i la Biblioteca Hemeroteca Municipal organitzen la sortida ‘Caminant sobre la Mina de l’Arquebisbe’ el pròxim dissabte 27 de novembre al matí. Una proposta històrica i cultural per donar a conèixer diversos aspectes del món de l’aigua a la ciutat i que es va realitzar per primera vegada el 2019.

La caminada realitza un recorregut per la Mina de l’Arquebisbe, una infraestructura hidràulica que abastia la ciutat, i recorda la fita del 3 de desembre de 1798, quan es va posar en marxa i l’aigua va tornar a brollar de les fonts de Tarragona, algunes d’elles fetes construir expressament per a commemorar aquell esdeveniment. Els artífexs de la recuperació de la mina van ser els arquebisbes Joaquin de Santiyán i Francesc Armanyà, uns il·lustrats de l’època, que van ser capaços de retornar a la ciutat part de l’antic esplendor de l’època romana amb la nova portada d’aigües des de la captació de Puigpelat.

Es tracta d’un recorregut circular que s’inicia al Camp de Mart i que ressegueix els vestigis de la mina romana al voltant de Sant Pere i Sant Pau i la Part Alta. Durant el camí es visiten les fites, respiralls i pous de registre, també les instal·lacions d’EMATSA i l’espai El camí de l’aigua, situat dins d’un antic dipòsit museïtzat, així com l’interior del dipòsit d’aigua de l’Oliva. La caminada acaba recorrent, ja dins el nucli urbà, l’antiga entrada de la mina romana, la torre de les aigües i les quatre fonts que va fer construir l’arquebisbe Armanyà i que encara es conserven a la Part Alta a la plaça Sant Joan, plaça de les Cols i plaça Sant Antoni.

L’itinerari és d’uns 5 quilòmetres, la durada prevista és de 3:30 hores i és recomanable portar calçat i roba còmode. L’activitat és gratuïta amb inscripció prèvia i té un aforament de 50 places.

Les inscripcions ja estan obertes i poden fer-se a través del correu electrònic: bhmt@tarragona.cat

Redacció