.

Camil Ros i Joan Llort, aquest matí a la seu d’UGT a Reus. Foto: Tots21

La Reforma Laboral aprovada per pèls al Congrés i l’ampliació del Salari Mínim beneficiarà “entre 50.000 i 60.000 treballadors del Camp de Tarragona”, segons el secretari general de la UGT al territori, Joan Llort, i a prop de 240.000 d’arreu del país, en balanç del màxim responsable del sindicat a Catalunya, Camil Ros. Tots dos han estat aquest matí a Reus en un pas més de la gira iniciada per explicar als delegats i afiliats comarcals la lletra grossa i petita de l’acord. I també, és clar, del lot complet que incorpora la pujada del salari mínim a 1.000 euros sense el suport de la patronal. “Si algun empresari no vol pagar 35 euros més, el problema no el treballador, sinó l’empresa”, etzibava un Ros especialment satisfet per aquest nou gir de guió. “És una satisfacció pe a la nostra organització perquè el 2006 vam iniciar, i vam estar bastant sols en la reivindicació, una campanya que deia Posa’t a mil. En aquells moments el salari mínim era de poc més de 500 euros. L’aconseguit ara és una conquesta”. Encara en falten per arribar, admetia. Però en tot cas, cal “la revolució permanent”. O dit d’una altra manera, si et permeten recuperar drets, no preguntis. Agafa’ls i preocupa’t per saltar la següent pantalla.

Llort assegurava que els efectes de la reforma “ja s’han notat aquest passat mes de gener amb plantilla eventual i en precari que ja s’ha anat transformant en fix o fix-discontinu en sectors com el comerç, de l’Hostaleria, serveis i sanitat. També en les subcontractes d’empreses que treballen per l’àmbit públic, que es trobaven en convenis per sota dels de sector”. A més, “la reforma actual ja no fa decaure els convenis que arribin al seu límit temporal al cap d’un any com amb l’anterior legislació, sinó que continuaran en prevalença. Això genera garanties perquè no hi ha pressió a la taula de negociació”, afegia Llort. “Comencem a semblar-nos més a Europa i no al Nord d’Àfrica”, etzibava.

“Nosaltres volem parlar del contingut i no del continent de com s’ha aprovat tot plegat, amb el xafarranxo que es va viure al Congrés”, afirmava Ros. “Tot el que s’ha acordat millora les condicions de treball de la gent. I a la resta no hi renunciem. Cal tenir en compte que la reforma fa que moltes empreses multiservei, amb convenis per sota del sector i que entraven a la indústria del metall o de les químiques a Tarragona amb contractes i subcontractes, ara hauran de complir els convenis sectorials. Així, els treballadors podran veure augmentades les seves taules salarials dels 14.000 euros bruts fins al voltant dels 20.000. Per això és important que dins del debat polític, legítim, no s’hagi reconegut que les coses que hi ha dins de la reforma són importants. Hi ha molts joves que a partir d’ara podran llogar un pis, perquè els exigien un contracte fix que no tenien i ara el tindran. I el contracte d’obra i servei, que era una obra eterna i en el fons suplia un contracte fix, ara serà indefinit per definició”, explicava Ros abans de marcar la línia estratègica a seguir per la seva organització. “Nosaltres estem en un procés continuat de recuperació de drets. Es tracta d’allò de la revolució permanent, pas a pas. Jo no puc com a responsable sindical rebutjar la millora de condicions dels treballadors. Jo això ho he d’agafar si m’ho posen sobre la taula. I continuar reivindicant”.

J.S.