.

.

TOTS 21

Els alcaldes i regidors de Mobilitat i Seguretat dels tres municipis, reunits avui. Foto: Tarragona21

Cambrils, Salou i Vila-seca -La Pineda- han acordat regular conjuntament l’arribada dels patinets elèctrics i crear unes bases conjuntes en tres municipis que tenen un continuu territorial que ho fa apte i que sumen força espais de carrils bici. Es tracta d’una proposta de mancomunar iniciatives insòlita i que s’avança a la regulació que l’Estat encara no ha tirat endavant. ‘Fem la feina que no fan les administracions superiors’, ha dit gràficament l’alcaldessa de Cambris i amfitriona de la trobada dels tres alcaldes, Camí Mendoza.

Cimera significativa la que s’ha celebrat avui en un territori proper als tres municipis, el Centre Cívic de Vilafortuny, per presentar a la premsa una iniciativa única a Catalunya: l’acord de tres municipis veïns per sentar les bases per a ordenar conjuntament l’ús del patinet elèctric, bases que també serviran per a les bicicletes. Amb l’assessorament de les policies locals, s’ha acordat que els patinets només podran circular en espais com carrils bicis i en plataformes i no en les voreres, en vies on la velocitat està limitada a més de 30 quilòmetres per hora. Els seus usuaris hauran de dur casc.  Es vol així acabar amb els maldecaps que ocasionen als vianants, però especialment es busca fer una aposta per la mobilitat sostenible, en el que s’intueix serà un dels transports del futur a les ciutats.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha detallat que no el podran usar menors de 16 anys i l’assegurança només serà obligatòria si es tracta d’un negoci com el lloguer. Tot i això preval la responsabilitat en cas d’accident.

Cada Ajuntament adaptarà les bases a la seva realitat a partir d’ordenances municipals, que també contemplaran sancions, i es vol accelerar els tràmits. En el cas de Salou, les bases passaran al proper plenari i s’aplicaran quan el calendari de la tramitació legal ho determini, ha informat el seu alcalde. La regulació inclourà sancions, que aniran dels 100 als 500 euros.

‘Hem  cregut necessari que es reguli conjuntament per facilitar molt més a la ciutadania el seu desplaçament a aquests municipis’, ha destacat l’alcaldessa de Cambrils. ‘És una necessitat compartida, i el primer projecte on els tres municipis vam unir esforços va ser el ‘Carretera i manta’, la proposta d’activitats per a joves.

Al seu torn, l’alcalde de Salou ha subratllat que el patinet elèctric ‘ha vingut aquí per a quedar-se’, i ha anunciat que Salou crearà més carrils bici. Els tres alcaldes han subratllat que han actuat conjuntament davant la inactivitat de les administracions superiors. ‘L’Estat no ho està ordenant i ho hauria de fer’, ha afirmat el mandatari local de Vila-seca, Pere Segura, que ha augurat que al futur, els carrils bici seran ‘carrils patinet’. Aquesta innovació provocarà canvis en l’ordenació de la mobilitat, afectant vehicles convencionals i espais d’aparcament.

Segura ha titllat de ‘normal’ que un acord com aquest el subscriguin tres ajuntaments: ‘Es posa en valor la defensa dels interessos dels seus ciutadans. Ho entenem com una realitat única, i suposa deixar de mirar-se el melic’.

Jaume Garcia