.

Roda de premsa de presentació de la jornada acadèmica. Foto: Cedida

Roda de premsa de presentació de la jornada acadèmica. Foto: Cedida

La Jornada Acadèmica sobre Antoni de Gimbernat que tindrà lloc a Cambrils el proper dissabte 19 de novembre donarà una visió acadèmica imprescindible per entendre la contribució d’aquest cambrilenc universal en l’avenç de la cirurgia i la medicina. L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, i el Doctor Pere Mestres, director del Comitè organitzador de l’Any Gimbernat, han presentat avui aquest complet programa de conferències, que aniran a càrrec de metges, historiadors, anatòmics i cirurgians de tot l’Estat.

L’alcaldessa de Cambrils ha explicat que al llarg de la història s’han fet diversos reconeixements a Gimbernat i s’ha divulgat el seu nom, però no tant el seu valor acadèmic i la importància de les seves aportacions per arribar a les tècniques quirúrgiques contemporànies. “Ara, coincidint amb el bicentenari de la seva mort, hem considerat necessari reivindicar i posar en valor la seva figura”, ha afirmat. “L’Any Gimbernat ens ajudarà a valorar en tot el seu abast la figura d’aquest fill il·lustre de Cambrils i aprofundir en aspectes concrets de la seva vida i obra”, hi ha afegit.

En la mateixa línia, el regidor de Cultura ha afirmat que l’obra de Gimbernat encara no està prou reconeguda. “Gimbernat va ser un avançat en la seva època i va ajudar a fer que la medicina espanyola sortís del nivell d’Edat Mitjana en què es trobava”, ha explicat Abella.

Per la seva banda, el Doctor Pere Mestres ha afirmat que Gimbernat va representar la presència d’idees modernes europees a l’Estat. “No va ser una tasca fàcil perquè hi havia moltes reticències al canvis però va aconseguir portar el vaixell de la medicina espanyola a bon port”, ha afirmat. Finalment, Mestres ha explicat que Gimbernat deia que l’anatomia és una de les ciències bàsiques per fer una bona cirurgia i ha assegurat que més de 200 anys més tard l’afirmació segueix vigent.

La Jornada forma part del Cicle de Tardor, que s’emmarca en el programa d’actes de l’Any Gimbernat, i està dirigida tant a professionals com al públic general. L’entrada és lliure però cal inscripció prèvia al Museu d’Història de  Cambrils (977 794 528 / museu@cambirls.org).

La Jornada començarà a les 11:15 amb la benvinguda dels participants a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils. A continuació, hi haurà una taula rodona

sobre la vida de Gimbernat. Per començar, el doctor Corbella (Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya) explicarà com era la situació mèdica i sanitària de l’època. En segon lloc, el Doctor Pere Mestres parlarà dels primers temps de Gimbernat. A continuació, el Doctor Guerrero (Societat Catalana d’Història de la Medicina) se centrarà en l’època de Barcelona, durant la qual va fer el treball més científic, i el Doctor Sala i Pedrós (Consorci Sanitari de Terrassa) repassarà el seu viatge de quatre anys per Europa, que va suposar un punt d’inflexió en la seva carrera. Finalment, el Doctor Fermín Viejo (Universitat des Saarlandes) parlarà de l’època de Madrid i el seu impacte en la formació.

L’homenatge continuarà a l’Hospital Antoni de Gimbernat amb el descobriment del Bust cedit per la Universitat Complutense de Madrid.

A la tarda la Jornada es traslladarà al Casal Municipal de la Gent Gran, on tindrà lloc un simposi organitzat per la Societat Catalana de Cirurgia sobre les aportacions de l’anatomia a tècniques quirúrgiques contemporànies. La sessió, moderada pel professor Antoni Sitges, comptarà amb la participació de diferents metges que analitzaran l’evolució de la medicina en diferents àrees on Gimbernat va fer contribucions. Els ponents seran el Dr Navarro Soto, el Dr Serra Aracil, el Dr Gil-Vernet Sedó, la Dra. Emeterio Reig i el Dr Pereira Rodríguez.

Les conferències seran publicades en un suplement de la revista European Journal of Anatomy. Podeu consultar tota la informació sobre l’Any Gimbernat al web www.cambrils.cat/anygimbernat.