.

.

TOTS 21

Les autoritats, fotografiades en una de les embarcacions que es poden veure a la fira. Foto: Tots21

Cambrils ha encetat el cap de setmana més nàutic amb la inauguració de la Fira Marítima de la Costa Daurada, que presenta unes bones previsions d’assistència donat el bon temps que es preveu que regni i sobretot les ganes que té la ciutadania de sortir al carrer i i viure experiències. Hi ha ganes de fira.

D’això es tracta en un certamen que organitza el Club Nàutic, conjuntament amb l’Ajuntament, amb la finalitat de dinamitzar el sector i captar nou públic, convencent-lo que navegar no és una activitat cara. Seran finalment 61 les empreses presents al certamen.

Torna la fira del mar per excel.lència i ho fa després de dos anys d’aturada obligatòria per la pandèmia. El president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha estat l’encarregat d’inaugurar el certamen. Just ha reivindicat ‘la necessitat de la celebració de fires’ i ha recordat el lligam que sempre mantenen Reus i Cambrils. Al respecte, ha reclamat a la Generalitat la millora de les seves connexions: ‘Cambrils i Reus han d’estar més unides perquè som el mateix’.

Just ha recordat que l’actual mandat cameral s’ha fixat com a eix central treballar per al territori i especialment a Cambrils, la segona ciutat de la demarcació cameral, que suma 99 localitats. Justament a la Torre el Llimó -sala de màquines de la promoció econòmica de la localitat- van néixer els Bons Cambrils, que han tingut tant d’èxit seguint l’estel.la dels de Reus, ‘però millorant-los i convertint-se en referent a l’Estat espanyol’. Una altra col.laboració cameral es dona amb la Fira del Vi.

Altrament, en el seu parlament, el president del Club Nàutic, Ramon Vallverdú, ha destacat que el certamen arriba a la 13ena edició ‘havent acomplert any rere any els seus dos objectius: convertir-la en una plataforma específica del món nàutic i esdevenir un centre de difussió de les activitats nàutiques de manera que cada dia hi hagi més ciutadans que ens acompanyin en aquesta afició que ja compartim’. La Fira ‘posiciona el seu port, el Club Nàutic i Cambrils encara més i millor en el mapa nàutic català, i això proporciona unes sinergies que arriben més enllà de la ciutat, cap al territori’. El Club Nàutic busca en el turisme familiar nàutic el seu públic objectiu principal. Altrament, la fira i el sector nàutic ‘generen ocupació i riquesa al territori’, ha subratllat.

L’alcalde, Oliver Klein, ha posat èmfasi en el potencial de la nàutica que es reuneix a Cambrils. ‘Som capital gastronòmica, però també volem ser capital nàutica. Aquest és un bon punt de trobada, reconegut així per tots’, ha destacat. ‘Som desembocadura i som obertura al mar i a Cambrils hem de tenir en compte el vessant nàutic i el pesquer, que és el que ens fa econòmicament rics, i crec que tenim ben refermada l’aliança amb les institucions’. A l’acte han assistit també la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

Tres dies de programació continuada

Al llarg dels tres dies del certamen es desplegarà un intens programa d’actes que inclou activitats com sortides en vela lleugera, creuer i rem; batejos d’esports nàutics o demostracions de salvament i seguretat a l’aigua o tallers. A l’Espai del Coneixement de la Fira s’han programat també xerrades i conferències de diversos expositors i professionals que permetran aprofundir més en la història de la nàutica i l’especial atenció a la cura dels mars i oceans i la pràctica d’una nàutica sostenible, respectuosa amb el medi ambient i que contribueixi a la salut i el benestar de les persones.

Entre les xerrades previstes hi ha també la del meteoròleg Enric Agud, que parlarà sobre els fenòmens a tenir en compte al Mediterrani durant a la primavera.

Una de les cites destacades dins la Fira serà l’acció solidària Swim For ELA, 23 quilòmetres en aigües obertes que els nedadors i nedadores de Malalts d’Aigua i Upside Down Challenge duran a terme el 15 de maig. Una travessa per equips que recaptarà fons per la investigació al voltant l’ELA i que sortirà del port de Calafat amb arribada al port del CNCB, des d’on es podrà participar en diferents accions solidàries i compartir l’emoció de l’arribada, i que comanda el ‘tragamilles’ reusenc Jordi Cervera.

Consulteu el programa complet en aquest enllaç.

Jaume Garcia