TOTS 21

L’alcaldessa, Camí Mendoza, amb el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, avui compareixent davant la premsa. Foto: Tarragona21

«Ha estat un cop dur, inesperat». Així reaccionava l’Ajuntament de Cambrils quan ahir mateix tenia notícia, gràcies a la premsa, de la detenció de l’organitzador del Festival Interncional de Música, Antoni Mas, festival que aquest estiu havia d’arribar a la 43 ena edició. Falta un mes pel que hauria de ser la seva celebració, i hi ha més incògnites que certeses.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, han comparegut d’urgència aquest matí davant la premsa per confirmar «la màxima voluntat de mantenir el festival». El consistori està buscant la fórmula d’assegurar la celebració de l’edició d’enguany. En aquest sentit s’ha contactat amb una empresa, «que es mostra interessada a celebrar-lo», però cal lligar tots els detalls legals.

L’Ajuntament està esperant la renúncia formal de Pupliolimpia, l’empresa d’Antoni Mas, i si aquesta no es produeix properament procedirà a rescindir el contracte, tal com li permet l Condi Civil, «per tirar-lo endavant com poguem».

Hi ha incògnites sobre si el mateix cartell que duia Publiolimpia podra venir a Cambrils amb un nou promotor (alguns artistes treballaven en exclusiva per Publiolimpia). El que sí assegura el consistori és el retorn dels diners als 2.000 compradors d’entrades que hi ha fins ara si no se celebra l’esdeveniment. La venda d’entrades ha estat paralitzada per part de l’Ajuntament. Altrament, el consistori es reserva emprendre accions legals contra l’empresari pels danys i perjudicis.

El consistori no podrà convocar un nou concurs perquè no arribarà a temps perquè aquest sigui una realitat a meitats de juliol. Per tant, l’opció més raonable és el que s’anomena negociat per via d’urgència, el que implica haver de mantenir el mateix contracte, però amb una altra empresa que accedeixi a organitzar-lo. En l’anterior concurs només es va presentar Publiolimpia.

L’Ajuntament de Cambrils va tenir notícia que alguna cosa passava sobre el festival per una trucada feta del propi Antoni Mas al regidor de Cultura, però no en sabia res de les implicacions legas dels negocis d’aquest. «Em va trucar la setmana passada -ha relatat el regidor de Cultura- per dir-me que per qüestions de solvència econòmica corria perill el festival». Aleshores, l’Ajuntament va activar «el pla B», va contactar amb una altra empresa que pugués estar interessada en la seva organització i va consultar amb l’equip legal municipal.

L’Ajuntament té molt clar que si no se celebra el Festival «hi perdrà Cambrils». Al consistori li costava uns 20.000 euros la seva aportació, en hores extres de la Policia Local, principalment, i obtenia a canvi un fort renom. Totes les despeses anaven a càrrec de Publiolimpia, com també els guanys econòmics.

Justament, Publiolimpia era l’empresa responsable del festival des de 2014. Anteriorment ho havia portat de manera parcial durant dos anys i prèviament encara era el consistori qui ho organitzava. «Ara no podríem assumir els cost ni la logística», ha reconegut avui l’alcaldessa. Precisament per no fer-ho, anteriorment es va decidir que el risc el corrés una empresa.

J. Garcia