TOTS 21

El president de la Generalitat, amb els guardonats

El president de la Generalitat, amb els guardonats

Els ajuntaments de Cambrils i L’Espluga de Francolí i l’actual director general de Turisme i exgerent de Turisme de la Diputació, Octavi Bono, han resultat els grans guanyadors de la Nit del Turisme, celebrada un cop més al Centre de Convencions de Port Aventura i que ha arribat a la 27ena edició. El president de la Generalitat, Carles Puidemont, ha presidit l’acte.

Un any més, la Nit del Turisme, organitzada per la Diputació de Tarragona a través del seu Patronat de Turisme, ha aplegat el sector turístic de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre en un acte que serveix per cloure l’exercici turístic, fer balanç i posar de manifest la bona salut del sector. Enguany s’ha assolit la xifra de 20,6 milions de pernoctacions (un 9% més que l’any anterior) a través de 5,4 milions de turistes que han visitat la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre fins al 31 d’octubre, segons dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci. Aquest volum de pernoctacions suposa el 30,2% del total de Catalunya.

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha presidit l’acte, que ha tingut lloc al Centre de Convencions de PortAventura, acompanyat del president de la Diputació, Josep Poblet, i del president del Patronat de Turisme de la Diputació, Martí Carnicer. Hi han assistit, així mateix, el conseller d’Interior, Jordi Jané; l’alcalde de Salou, Pere Granados; el secretari general de Presidència, Quim Nin; el secretari d’Empresa, Joan Aregio; el delegat territorial de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris; el delegat territorial a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i altres representants institucionals i d’entitats del sector turístic d’arreu de la demarcació. Han estat els encarregats de fer a mans dels guardonats els premis de la Nit. Octavi Bono, actual director general de Turisme i durant 21 anys al capdavant del Patronat de Turisme de la Diputació, ha rebut el Premi Costa Daurada, en reconeixement a la seva trajectòria i la seva dedicació en favor del sector.

Pel que fa als premis Jordi Cartanyà, que fa 25 anys que reconeixen la creació de material de promoció turística o campanya publicitària, han guardonat, en la categoria litoral, a l’Ajuntament de Cambrils per a l’acció promocional «Recorda Cambrils per sempre. Crea la teva banda sonora de Cambrils». D’altra banda, el Premi Jordi Cartanyà interior ha guardonat l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí per a la promoció de la Ruta Templera Hospitalera, a través de visites teatralitzades i d’accions de realitat virtual augmentada.

Dades de pernoctacions

Durant la Nit del Turisme, el president delegat del Patronat de Turisme de la Diputació, Martí Carnicer, ha presentat les dades d’aquest exercici, que reflecteixen un increment del 9% en les pernoctacions (20.603.114 en total, generades per 5.396.470 turistes) respecte al mateix període de l’any anterior. Per tipus d’allotjament, els hotels són els que més han crescut, un 11%, seguits dels càmpings (9%), els apartaments (6%) i l’allotjament rural (5%). L’estada mitjana es manté gairebé igual: 3,7 dies.

La 27 Nit del Turisme ha servit per felicitar el sector per la feina feta i pels èxits aconseguits, com l’increment de l’activitat de l’Aeroport de Reus (amb un increment de passatgers del 15,2%), l’evolució de l’activitat creuerística i les obres de Ferrari Land. Cal destacar el guardó que ha rebut recentment la marca turística Terres de l’Ebre, que la situa com una de les 100 millors destinacions de turisme sostenible de tot el món. A més, s’ha encoratjat el sector a continuar treballant en la mateixa línia, tot i que s’ha apuntat la necessitat d’emprendre accions de fidelització del turisme basades en el coneixement.

Octavi Bono, Premi Costa Daurada

El nou Director General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono (Riudoms, 1968), ha estat guardonat amb el Premi Costa Daurada 2016, en reconeixement al seu esforç i trajectòria relacionada amb el món del turisme. A la Diputació, va ocupar durant 21 anys la gerència i la direcció del Patronat de Turisme. Durant aquest temps va liderar l’aposta estratègica de la Diputació de Tarragona pel turisme, motor econòmic pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, va definir estratègies diferenciades per a les dues marques que gestiona, Costa Daurada i Terres de l’Ebre, amb l’objectiu de potenciar les particularitats pròpies de cada territori. En cada cas, va fomentar l’acció conjunta dels agents i destinacions turístiques, unificant l’estratègia i els recursos.

Bono s’ha emocionat en recollir el guardó i ha rcordat l’equip de gent amb el que ha treballat i el suport del president de la Diputacio, Josep Poblet. Aquest li ha tornat el compliment destacant la seva «vàlua humana i professional».

Cambrils, Premi Jordi Cartanyà de Litoral

«Recorda Cambrils per sempre. Crea la teva banda sonora de Cambrils» es tracta d’una acció promocional a través d’Spotify que pretén que el visitant recordi set llocs singulars del municipi a través de la música. L’acció s’acompanya amb la instal·lació d’un vinil que identifica cadascun dels racons amb instruccions i un codi QR per anar directament a les llistes de reproducció d’Spotify, a més compta amb visibilitat a Facebook, Twitter i Instagram.

L’Espluga de Francolí, Premi Jordi Cartanyà d’Interior

El treball guardonat és un vídeo que, a partir dels dos principals recursos turístics del municipi, el Museu de la Vida Rural i les Coves, presenta una nova ruta, la Ruta Templera Hospitalera. Visites teatralitzades i la realitat virtual augmentada mostren com era la vila en aquella època a través de dispositius mòbils.