.

.

TOTS 21

Un moment de l’actuació de la Coral Verge del Camí. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Cambrils li ha donat un altre aire a la celebració del Setge de la vila, la matança de cambrilencs per les tropes castellanes que va tenir lloc el 1640 i que generació rere generació recorden els cambrilencs, i ho ha fet amb un canvi d’escenari, d’horari i de format.

El jardí de la Torre del Llimó ha estat el nou escenari triat, més recollit i presidit per la torre de vigia, a la vegada que la celebració s’ha traslladat del matí a la tarda, quan ja era fosc, per incrementar l’afluència, fet que li ha conferit més solemnitat i la possibilitat de fer un joc de llums i colors amb la torre de fons. Les entitats de la vila han estat de nou les coprotagonistes i acompanyants de l’acte i aquest ha acabat amb el desplaçament de la comitiva a la plaça del Setge, on a les seves històriques muralles s’ha fet el lliurament de les corones de flors i el cant dels Segadors.

Ha estat al rectora de la URV, María José Figueras, la convidada a fer el parlament oficial, que aquest cop no ha abordat la història del Setge o algun aspecte relacionat amb ell, ja que Figueras ha reconegut no ser-ne experta. Ha centrat el seu discurs en la necessària tasca educativa de la Universitat i la seva proximitat amb el territori, també amb Cambrils, on col.labora en diverses iniciatives. Figueras ha destacat l’aposta de la URV per la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que suma ‘més de cent actors públics i privats, perquè ha d’haver un canvi de paradigma de futur’. En aquest sentit, ha destacat que la URV segueix els criteris dels 17 objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides.

L’alcalde, amb la rectora de la URV. Foto: Tots21

L’alcalde, Oliver Klein, al seu torn, ha posat l’èmfasi en ‘la importància que li volem donar a un lloc com és la Torre del Llimó’, a partir d’aquest acte i altres que hi tindran lloc. La celebració del Setge suposa ‘reivindicar la dignitat de Cambrils i li hem volgut conferir aquesta importancia’, un Setge que és ‘memòria de la nostra història i de la que hem d’aprendre la lliçó de no caure en els paranys del passat’.

La jornada ha recuperat la lectura d’un extraordinari poema de Ventura Gassol dedicat al Setge de Cambrils, ‘L’ombra de Jacint Vilosa’, un cambrilenc víctima de la ferocitat del general en cap Marqués de los Vélez, que va encapçalar el mortal setge i la matança posterior. Ha estat el rapsoda Josep M. Puig Baiget qui ha lllegit el poema, acompanyat pel xelo d’Olga Prats. Han actuat també la Coral Verge del Camí, la colla de Diables, timbalers, els gegants i els nans i els bastoners de la vila. No han faltat a la jornada les pubilles i l’hereu.

J. Garcia