.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Cooperació i  Solidaritat, Ana López, han presentat aquest matí el primer cicle solidari “La Mar de Cinema”, que se celebrarà del 17 al 31 de maig al Cinema Rambla de l’Art. També han intervingut en la presentació Mercè Rota de l’ONGD el Sueño de la Campana, en representació del Consell de Cooperació Cambrils Ciutat Solidària; Júlia Garcia del Banc del Temps; Víctor Feliu, president d’ACTE (Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre); Mònica Andreu, tècnica municipal d’Immigració, i Yolanda Martínez, del Departament de Joventut.

L’alcaldessa de Cambrils ha destacat la importància de sensibilitzar la població i donar suport a les persones refugiades i ha donat les gràcies a totes les associacions implicades en l’organització del cicle. Per la seva banda, la regidora de Cooperació ha contraposat el mar dels refugiats amb el de la Fira Marítima, que s’inaugurarà el mateix dia de la primera projecció del cicle solidari. “Són dos mars molt diferents, un mar amic ple d’oportunitats que hem de fomentar i estimar i un mar tràgic que s’ha de rescatar i salvar”, ha reflexionat la regidora.

“La Mar de Cinema” és fruit del treball conjunt del Consell de Cooperació Cambrils Ciutat Solidària, Proactiva Open Arms, el Banc del Temps de Cambrils, l’Ajuntament de Cambrils i ACTE. L’objectiu del cicle solidari és remoure consciències i recaptar fons per l’ONG Proactiva Open Arms, que treballa salvant vides a la Mediterrània.

El cicle consistirà en la projecció de tres documentals, l’exposició de fotografies “Síria, la paraula de l’exili” i una xerrada del cambrilenc Marco Martínez Esteban, capità de Proactiva Open Arms.

Programació

Els dijous  17, 24 i 31 de maig a les 20:15 hores al Cinema Rambla de l’Art es projectaran tres documentals que acostaran al públic la realitat de persones que han hagut de fugir del seu país per motius diversos com les guerres, la pobresa o la persecució política.

D’altra banda, el 31 de maig a les 19 hores hi haurà la xerrada del cambrilenc Marco Martínez Esteban, capità de Proactiva Open Arms, que parlarà de la seva experiència rescatant persones refugiades. L’acte també comptarà amb la participació d’un grup joves cooperants que explicaran la seva estada a Grècia.

A més, del 17 al 31 de maig es podrà veure l’exposició fotogràfica “Síria, la paraula de l’exili” al vestíbul del Cinema Rambla de l’Art i a l’Ateneu Juvenil. Es tracta d’una selecció de fotografies del campament de refugiats sirians de  Zaatari (Jordània), que és un dels més grans del món. Les imatges captades pel fotoperiodista David González, estan basades en el seu treball sobre la situació dels refugiats sirians a Jordània durant l’estiu del 2014.

La Guerra a Síria, és una crisi humanitària sense precedents, una guerra que ja ha causat 220.000 morts i ha forçat a quasi 12 milions de sirians a fugir de casa seva. Darrere de les xifres, les fotografies de David González busquen els rostres, les persones que, a la  por d’arriscar la vida per travessar una frontera, la duresa d’un camí per diferents països, la incertesa i el cansament de l’espera o l’esperança en el futur. Són vivències personals que sorgeixen amb força i ens acosten el testimoni de persones refugiades en el seu camí.

L’exposició ha estat cedida per l’Ajuntament de Tarragona i compta amb el recolzament de l’ACNUR.

Els documentals

17 de maig a les 20:15 hores

‘Human Flow’, Ai WeiWei

EE.UU, 2017 – 144 minuts. Documental VOSE

Més de 65 milions de persones de tot el món s’han vist obligades a marxar de casa seva per escapar de la fam, el canvi climàtic i la guerra, en el desplaçament humà més gran des de la Segona Guerra Mundial. Un viatge èpic recollit a la pel·lícula, conduït pel conegut artista internacional Ai Weiwei, que dóna una expressió visual de gran abast a aquesta migració massiva.

24 de maig a les 20:15 hores

‘Fuego en el mar’, Gianfranco Rosi

Itàlia, 2016 – 108 minuts. Documental VOSE

L’illa de Lampedusa és el punt més meridional d’Itàlia. Des de 1990 s’ha convertit en un lloc massiu de desembarcament d’immigrants il·legals procedents de terres africanes. En poc més de 20 anys, més de 20.000 persones s’han ofegat durant la travessa per aconseguir el que per molts suposa la vida d’entrada a Europa, cosa que els hauria de permetre escapar de la guerra i la fam. Samuel viu a l’illa, té 12 anys, va a l’escola, li agrada tirar amb la fona i anar de caça. Li agraden els jocs de terra, malgrat que tot al voltant seu té relació amb el mar, i amb els homes, dones i nenes que intenten creuar-lo per arribar allí.

31 de maig a les 20:15 hores

‘Sea Sorrow’, Vanessa Redgrave

Regne Unit, 2017 – 73 minuts. Documental VOSE

Suposa el debut de Vanessa Redgrave coma directora de cinema. És una visió molt personal i dinàmica sobre la crisi mundial actual dels refugiats, a través dels ulls i les veus dels cooperants i dels infants, amb una barreja del passat i el present. El documental és una reflexió sobre la importància dels drets de l’ésser humà.

/* JS para menú plegable móvil Divi */