.

.

TOTS 21

Festes major de Cambrils. Foto: Cedida

Festes major de Cambrils. Foto: Cedida

L’ermita de la Mare de Déu del Camí ha acollit aquest migdia els actes centrals de la Festa Major de Cambrils 2015. A les 11.30h, ha començat la Missa Solemne amb la intervenció de mossèns de les tres parròquies cambrilenques i concelebrada amb l’actuació de la Coral Verge del Camí. Acabat l’ofici religiós i dins la mateixa ermita a causa de la pluja, ha tingut lloc l’ofrena de flors per part de les autoritats, de les pubilles i hereu, entitats festives de Cambrils, així com de totes aquelles persones i entitats que li han volgut fer. La pluja del matí ha obligat a suspendre la ballada dels elements festius de Cambrils amb la traca de Festa Major, el vermut i la ballada de sardanes.

A les 19.30h a la Plaça de la Vila sí que hi haurà la ballada dels elements festius amb el ball de Bastons de Cambrils, la Colla Gegantera Tota l’Endenga i el Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres. D’aquesta manera es posarà el punt i final a les activitats del dia de la Mare de Déu del Camí.

Matinades, novetat d’aquesta Festa Major
Una de les novetats de la Festa Major d’aquest 2015 han estat les ‘Matinades’ que han protagonitzat el Ball de Diables Els Cagarrieres amb els Grallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga que han fet un recorregut pel Barri Antic tirant trons que anunciaven l’inici de la Festa.

A les 10h, des de la plaça del Setge ha tingut lloc el llançament de coets per anunciar l’inici de la festa i a continuació l’anada a l’ofici amb el seguici festiu amb els membres del consistori, les pubilles i hereus de Cambrils, i els grups festius: ball de diables de Cambrils Els Cagarrieres amb la bèstia de foc, la Galera i el seu grup de timbals; el Grup de percussió Cop de Cap, la Colla Gegantera Tota l’Endenga amb els Gegants Camí i Pere, Magdalena i Ermengol, el Marquès de los Vélez, el Cabo Quiñónes, els Nanos i la Farnaca i els seus grallers i timbals; el Ball de Bastons de Cambrils i la Cobla Ministrers de Cambrils.

El recorregut ha passat per la plaça del Setge, carrer Major,  carrer del Cardenal Vidal i Barraquer, plaça de la Vila, carrer Hospital, plaça de Marianao, carrer de la Verge del Camí i Ermita de la Mare de Déu del Camí.

Els tallers infantils ‘Descobreix el seguici festiu’ demà, al Parc del Pinaret
La pluja ha tocat d’aprop la Festa Major de Cambrils. Si el passat dijous es va haver de suspendre la tarda infantil amb els tallers per ser un petit diable, timbaler, nano, bastoner o anxaneta, els tallers es recuperaran demà dimecres, a partir de les 17.30h al Parc del Pinaret.
A partir de les 19h, també al Parc del Pinaret, tindrà lloc l’espectacle d’animació infantil en què Xip-Xap presentarà ‘Que peti la plaça’. Es tracta d’una activitat amb molta gresca i molt de moviment amb la participació de nens i nenes, pares, mares i tota la família que ballaran i passaran una tarda molt divertida.

Una mica més tard, a les 20 hores, el Centre Cultural acollirà la conferència ‘Recordant a un cambrilenc il·lustre: Antoni de Gimbernat i Arbós (1734-1816)’. Aquesta conferència, inclosa dins el cicle Veus cambrilenques anirà a càrrec de Pere Mestres Ventura, Doctor en medicina i catedràtic emèrit de la Facultat de Medicina de la Universitat de Saarland (Alemanya).

Diada Nacional, Festour i VI Festa Bastonera

L’auditori del Parc del Pescador serà l’escenari, el dijous 10 de setembre, de l’acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. El parlament institucional anirà a càrrec del Sr. Ferran Cívit i Martí, historiador, periodista i antropòleg. També es comptarà amb la participació de la Coral Verge del Camí.

El mateix dia, a partir de les 22:30 hores, al parc del Pinaret, tindrà lloc el concert de la Diada-Festour, el festival itinerant de música en català, amb la participació dels grups Roba Estesa, Catarres, Trast i Rumba al Bar.

El dissabte 12 de setembre se celebrarà la VI Festa Bastonera que convertirà Cambrils en el centre bastoner de Catalunya, ja que a més de ser una mostra dels balls de bastons variat, també englobarà la VII Trobada Bastonera de les Comarques Meridionals. La festa s’iniciarà a les 18:30 a la plaça de la Vila per tal de finalitzar una hora més tard amb una ballada final de totes les colles.

Per últim, destacar també que el mateix dia 12 se celebrarà el 9è Festival de Música Electrònica de Cambrils SUNFEC, al passeig de les Palmeres i al Parc del Pescador. El Festival està organitzat per l’Associació de Música Electrònica de Cambrils (AMEC) i el departament de Joventut de l’Ajuntament.

La Festa Major es tancarà diumenge 13 de setembre amb una ‘Demostració de la banda de cornetes i tambords Verge del Camí de Cambrils’ que s’iniciarà a les 19h a la plaça Mn. Joan Batalla, passant pels carrers del port i finalitzant a la plaça del Pòsit.