TOTS 21

Imatge del ple telemàtic d’aquest divendres.

L’ajuntament de Tarragona portarà a aprovació en un plenari extraordinari abans de la finalització d’aquest mes el detall sobre com s’invertiran els 11 milions d’euros de romanent positiu heretat de l’any passat. Un superàvit que suma els diners sobrants de l’any 2019 mes els estalvis i ingressos extraordinaris aconseguits el 2020. Així s’ha fet públic durant el plenari d’aquest divendres i l’oposició n’ha estat crítica en dos aspectes. El primer és el fet de no haver gastat aquesta milionada durant l’any de la pandèmia. I el segon el de no haver presentat encara a votació la seva utilització per enguany, del que han culpabilitzat a la dificultat per trobar el suport de la CUP. Tot plegat ha estat rebatut des de l’equip de govern argumentat manca de temps per poder determinar el romanent total, tenint present que avui mateix s’ha donat a conèixer la liquidació del pressupost municipal de l’any passat,

Des del PSC, Sandra Ramos ho titlava de «liquidació del pressupost de la vergonya. No tenen capacitat per gestionar un pressupost. Això no són els comptes d’una família, que ha d’estalviar, sinó que són diners públics que s’han de posar al servei de la ciutadania»: La portaveu socialista ha disparat contra el regidor d’Hisenda, Jordi Fortuny: «Gestionar no és rascar pels calaixos, sinó saber què fer amb els diners». En aquesta línia ha carregat contra el fet de no haver sumat al debat dels pressupostos d’enguany dut a terme al plenari de desembre passat «l’ús de la previsió de sis milions d’euros de romanent» que ja es barallava en aquells moments. «Si ho haguéssim fet així ara ja estarien a disposició dels ciutadans», ha afegit.

Lorena La Fuente, de Ciutadans, lamentava que des de l’equip de govern «es vulgui treure pit d’haver-se estalviat 11 milions d’euros. I no estarien tan orgullosos si expliquem d’on ve. Entre altres coses de despeses no executades en matèria de personal; en desinversions pressupostades en matèria de serveis socials, plans d’ocupació, ajuts a empreses i transferències a entitats esportives i veïnals. A més de no executar la compra prevista d’habitatges socials». La Fuente ha reclamat, de pas, que l’equip de govern obrir portes a la resta de partits a poder fer propostes per a la reutilització del romanent.

Mentre la regidora no adscrita, Sonia Orts, atacava amb duresa el condicionament de l’equip de govern a la CUP, consellera anticapitalista Eva Hidalgo admetia que «és difícil d’explicar que es tingui superàvit enmig d’una pandèmia. Si tinguéssim un pressupost realista això no passaria», etzibava, ensenyant múscul de pas i recordant que «a l’acord de govern que vam signar hi figura que es treballaria conjuntament amb nosaltres a l’hora de parlar dels modificatius de crèdit. Un cop més el govern va començar a treballar massa depresa i sense el consens de la CUP», afirmava donant a entendre que caldrà asseure’s i parlar-ne abans de fer el pas al proper plenari.

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, s’ha curat en salut davant «les intervencions catastrofistes» i ha negat «contradiccions internes» entre els grups que donen suport a l’equip de govern. «No existeixen», ha afirmat, deixant clar que l’acord per a la inversió dels 11 milions d’euros «permetrà incrementar partides que van quedar fràgils en l’acord inicial»

Per la seva banda, Fortuny ha puntualitzat que l’ajuntament «va gastar l’any passat gairebé 8 milions més en despesa corrent més que el 2019 per fer front a totes les atencions derivades per la pandèmia, des d’aportacions a empreses municipals fins a EPIS i ajuts extraordinaris. Des de Serveis Socials, a més s’ha atès a tothom». Malgrat això, el regidor republicà ha explicat que bona part del superàvit s’explica perquè «hem anat a cobrar i hem ingressat més». També per mesures estructurals, com «l’estalvi de mig milió d’euros per baixar la potència contractada de llum», sobredimensionada fins ara en alguns casos, així com en el pagament de complements salaris o de neteja d’espais que han estat tancats durant mesos.

Fortuny ha justificat el fet de no poder presentar al plenari d’avui una proposta d’inversió del romanent per qüestions tècniques lligades tant a la liquidació dels comptes del 2020 com a la confirmació de la capacitat de crèdit, i ha volgut destacar «la bona notícia que suposa el fet que estem forts, i podrem fer front a inversions sense entelèquies que podrien haver-se donar si s’hagués debatut el mes de desembre i amb els comptes clars».

J.S.