.

Aspecte que ofereix la vista a Cala Crancs des de Cala Morisca. Foto: Tarragona21

Ocupa una superfície d’hectàrea situada en un dels llocs més privilegiats del Cap Salou. Cala Morisca, una menuda caleta d’on sorgeix un penyasegat que fins fa uns mesos estava coronat per la torre de l’advocat reusenc Antoni Pedrol Rius. El seu luxós retir ja és un espai municipal, públic, i aquest estiu ja serà visitable. Formarà part del Camí de Ronda que els darrers anys està executant el consistori. Tant anys essent un entorn privat i tancat, visitat per okupes, i ara serà d’ús públic… i sense tanques.

De fet, serà la cirereta del pastís d’aquest passeig, que inclou el far, la platja llarga, camins que s’endinsen per zones semiboscoses i els penyasegats de l’inici de la ronda. Cala Morisca, que conservarà el nom que sempre ha tingut, està colmat de flora autòctona, que serà respectada, disposarà de bancs i baranes on es podrà contemplar el mar en primeríssima línia i amb la vista posada, a mà dreta, a Cala Crancs. El projecte inclou difondre els seus valors naturals amb finalitats d’educació ambiental i lleure.

L’Ajuntament de Salou ha iniciat la restauració ambiental de la finca. L’alcalde, Pere Granados, ha cursat avui una visita als treballs que s’hi fan junt al regidor de Gestió de Territori (Urbanisme), Marc Montagut.

L’alcalde i el regidor d’Urbanisme, amb un tènic, a la punta del penyasegat. Foto: Tarragona21

Eliminar espècies invasores

Una primera fase que s’està duent a terme i que finalitzarà a meitats de juliol consisteix en l’eliminació d’una part important de la vegetació, fonamentalment aquelles espècies invasores d’aquest enclavament al costat de Cala Crancs. Aquests treballs els du a terme l’associació Aurora, un cop enderrocades les edificacions del conegut xalet de l’advocat Pedrol Rius.

L’alcalde el regidor de Gestió de Territori es mostraven molt satisfets per com està quedant l’espai. “Agafa forma de lo que és un espai natural, recuperat mediambientalment. Estem desbrossant i traient espècies no autòctones i després es durà a terme la repoblació”, i ha afegit que “en el seu conjunt hem guanyat un gran espai públic, per a tota la ciutadania i que puguin gaudir de la costa salouenca”.

Així doncs, els treballs d’aquesta primera fase es dividiran en tres zones, agafant també els desnivells i tota la façana marítima de la finca. Degut al fort pendent i a la necessitat de treballar en condicions segures, en aquesta zona l’esforç es centrarà en l’eliminació d’espècies invasores; també s’ha actuat en una franja a banda i banda del camí principal i el perímetre de la zona edificada on s’han retirat palmeres i altres arbres en mal estat, juntament amb l’eliminació de plantes tapissants; i, finalment també s’ha procedit a aclarir matoll de baixa intensitat i eliminar les grans extensions de Senecio sp. i altres exòtiques.

Treballadors de l’Associació Aurora, fent les tasques de neteja mediambiental. Foto: Tarragona21

L’Associació Aurora

La segona fase seria l’adequació paisatgística i renaturalització de la finca amb espècies pròpies de la màquia litoral, uns treballs que es duran a terme, un cop finalitzada aquesta primera part i que permetran la visita oberta al públic de cara a meitats de juliol, amb una barana preventiva. Durant els mesos d’agost i setembre es duran a terme els treballs d’adequació de l’espai. Pel regidor Marc Montagut “de cara a setembre s’adequarà urbanísticament l’espai perquè quedi integrat dins el camí de ronda i pugui ser un espai retornat a la ciutadania”.

Les tasques es duen a terme amb una brigada del Centre Especial de Treball “Aurora”, en funcionament des de l’any 1997 i gestionat per l’Associació Aurora. Actualment, el centre especial de treball, integra a persones afectades de malaltia mental majoritàriament, així com persones amb altres discapacitats. Els serveis que ofereix el CET d’Aurora són treballs forestals, jardineria i manipulats. L’objectiu final és la recuperació de la funcionalitat ecològica i ambiental de la façana litoral d’aquesta part de Cap Salou, com a paisatge de transició entre el mar i els habitatges de l’interior. El cost d’aquesta primera fase és de 21.755 euros.